Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Politici chtěli bojovat proti množírnám, zákon ale nepomůže, říká chovatelka

Autor: Zuzana Zelenková - 
15. května 2017
06:02

Sněmovní zemědělský výbor minulý týden podpořil novelu veterinárního zákona. Podle útulků ale nesplňuje to, co si předsevzal. Množírnám nějak zásadně neublíží, právě z nich totiž často pochází nečipovaní psi.

„Bohužel, novela v podobě, v jaké byla schválena, naprosto neřeší problém množíren, jak to bylo prezentováno v tisku. Pokud totiž je povinné čipování psa nutné až v půl roce, kdy je pes očkován proti vzteklině, jak se to dotkne množíren, odkud štěňata odcházejí ve věku 4–8 týdnů? Takoví psi se čipu nedočkají,“ říká dobrovolná spolupracovnice kralupského útulku Lesan Dana Bočková. „Množitelé z toho opět vyváznou netknuti a nebude ani možné dohledat, odkud zvíře pochází,“ dovysvětlila Bočková.

Jak vlastně samotné čipování probíhá, přiblížil veterinář a předseda Českomoravské kynologické unie Lubomír Široký. „Štěňata se čipují klidně ve dvou měsících. Ten čip se aplikuje injekčně. V jehle je malinký mikročip. Ten má číslo, které následně daná čtečka přečte,“ uvedl Široký.

Mnozí lidé tvrdí, že pejsci při čipování trpí, že je to bolí a čip je pod kůží tlačí. „Jde o podkožní injekci, kdy se uvolní mikročip, který má rozměry v řádu milimetrů, pejskovi nevadí. Ve své praxi jsem nezažil, že by pejsek trpěl. Samozřejmě, podobně jako u lidí může nastat alergická reakce. Není ale žádné pravidlo,“ řekl Široký.

„Čipování určitě není od věci. Když po ulici lítá pes bez obojku, známky a čipu, těžko zjistíte, komu ho máte vracet. Pokud je pes čipovaný, tak je i větší šance, že se vrátí brzy a v pořádku,“ uvedla majitelka psa Marcela nová. „Myslím, že nikdy není pozdě dát psovi čip. Náš pes ho měl v době odběru a to mu byly necelé dva měsíce. Nicméně to není úplně levná levná záležitost, pokud to bude povinné, určitě se najdou případy, kdy pes čipován nebude,“ dodala Nová.

Jen pro silné povahy: Týraný pejsek politý lepidlem bojoval o život

Video  Jen pro silné povahy: Týraný pejsek politý lepidlem bojoval o život.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Čip urychluje návrat psů do svých domovů. Je to zatím asi nejlepší řešení identifikace psů. „Pokud se má neutěšená situace s neustálým nárůstem psů v útulcích u nás efektivně řešit, jedna z podmínek je určení majitele psa, za kterým by měla též mířit veškerá zodpovědnost a náklady za pobyt psa v útulku, případně za škody, kterých se pes během útěku dopustil (zakousnutá jiná zvířata, pokousaní psi nebo škody z dopravní nehody způsobené pobíháním psa v provozu a podobně),“ vysvětluje Bočková.

Nezaregistrování mazlíčka dělá problémy

Podobně se na problematiku dívají i v modřanském útulku. Čipování bez nahlášení podle zdejších zaměstnanců nemá smysl. Tady se ale potýkali ještě s dalším problémem, který čipování může přinést.

„Musel by existovat zákon, že z množírny nesmí vyjít pes neočipovaný,“ uvedla Jaroslava Kladivová z modřanského útulku. Ovšem ani čipování není samospásné, pokud se v útulku rozhodnou psa očipovat, může jim to způsobit nemalé komplikace opět v případě, že budoucí majitel psa nepřihlásí. „Já jsem dřív dostala sponzorský dar na čipování. Nechala jsem tedy psy očipovat. Majitelé ho ale nepřihlásili a dostal se do trojského útulku,“ vyprávěla Kladivová. 

„Tam zjistili, na které veterině byl pes čipovaný, a přes tu se dostali až ke mně. Musela jsem psa vyzvednout, zaplatit – za dovoz, za útulek a podobně. Stalo se mi to asi třikrát,“ dodala. Jakmile lidi psa nepřihlásí, tak je pořád v kompetenci útulku se o zvíře postarat. Paní Kladivová s čipováním raději přestala. Nebylo to totiž jednou, kdy pro psa musela jet do vzdáleného útulku a navíc za něj zaplatit.

Miminka a jejich nejlepší kamarád pes

Video  Miminka a jejich nejlepší kamarád pes  - Maminka.cz/Youtube
Video se připravuje ...

„Řádné čipování a hlášení by nám pomohlo v navracení pejsků. Například teď jsem tady měla 2 krásné pejsky, byli čipovaní, ale nebyli registrovaní. Majitelé se ke mně dostali úplnou náhodou. Až potom pejsky přihlásili,“ dodala Kladivová.

Co odborníci vidí jako plus, je návrh, aby chovatel, který má 5 a víc fen starších 12 měsíců, měl povinnost zvířata nahlásit na Krajské veterinární správě. To by mohlo zamezit bezhlavému množení psů lidmi, kteří na svých zahradách mají obří psí smečky. Taková zvířata se dodatečně jen těžko dají adoptovat.

„Pokud to překročí únosnou mez, tak zvířata nepobere ani útulek, často se jedná o deprivovaná zvířata, která se daří socializovat dodatečně jen částečně a s velkými obtížemi. Takové psy není možno umisťovat k zájemcům o adopci,“ dodala Bočková

Povinné čipování by mělo podle pozměňovacího návrhu začít v roce 2020. Pokud ale majitelé psů čipy nezaregistrují, nebudou mít valný smysl. Povinnou registraci čipu totiž zatím zákon neošetřuje.

ARMAGEDON2017 ( 15. května 2017 06:34 )

Jen kdyby si měli zvednout platy, to by se jim povedlo hned khokotum!

Zobrazit celou diskusi