Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obnova nádraží v Karlových Varech: Památka z roku 1879 přežila bombardování, autogen už ne!

Autor: Kateřina Moravcová - 
17. května 2017
23:26

Nádraží v Karlových Varech konečně dostává nový kabát. Už je hotová výpravní budova za 78 milionů. Jenže... Kvůli ní musela jít stranou unikátní litinová konstrukce z roku 1879. Tu dokonce dělníci rozřezali autogenem.

Nová hypermoderní budova zatím stojí uprostřed staveniště. Zrekonstruované nejsou totiž ještě kolejiště a nástupiště. Právě u peronu stávala od roku 1879 unikátní litinová konstrukce, která přežila i bombardování v roce 1945.

Nájezd dělníků s autogeny v ruce ale už neustála. „Konstrukce je skutečně demontována. Některé její části se už nedají zachránit, a proto budou replikovány, konkrétně se jedná o části sloupů. Jejich skutečný stav se před demontáží nedal lépe odhadnout. Střecha bude ale kompletně repasována,“ slibuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

To se ale nezdá některým Karlovarákům, kteří na sociálních sítích debatují o definitivní zkáze unikátní konstrukce. „Viděl jsem, jak to řežou autogenem. Je kompletně rozřezaná na kusy, kromě rozebíratelných spojů,“ píší lidé na Facebooku a jejich slova dokládají i fotografie.

Bude ještě k vidění? Zrenovovaná litinová konstrukce se měla původně objevit v expozici karlovarského muzea. Jestli k její obnově dojde, měla by se ale asi vrátit před novou odbavovací nádražní halu, kde by sloužila jako zastávka pro autobusy.

 VIDEO: Proměna mrakodrapu v Brně za jeden rok.

Video  Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.  - Šumavská Tower s.r.o.
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi