Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zákaz kožešinových farem v Česku bude bez výjimek, chtějí poslanci

Autor: ČTK, base - 
2. května 2017
20:15

Z chystaného zákazu kožešinových farem v Česku možná nebudou žádné výjimky. Sněmovna patrně zavede jen odklad zákazu pro dosavadní chovatele. Vyplývá to ze stanovisek k úpravám zamýšleného zákazu novelou na ochranu zvířat proti týrání, které v úterý získala ČTK.

 

Ministerstvo zemědělství prosazuje návrh, aby nemusely skončit farmy věnující se například chovu lišek nebo norků, které by splňovaly podmínky programu WelFur o životních podmínkách chovaných zvířat. Podle předsedy sněmovního výboru pro životní prostředí Robina Böhnische (ČSSD) ale jde o program chovatelů kožešinových zvířat.

Podle Parlamentního institutu by Česko bylo zřejmě jediným státem EU, které by umožňovalo výjimku pro držitele certifikátu WelFur, který je financovaný soukromou evropskou asociací chovatelů kožešinových zvířat.

Parlamentní institut nezjistil, že evropské státy, v nichž situaci zkoumal, měly trvalou výjimku pro dosavadní chovatele. Zákony stanoví buď odklad účinnosti zákazu chovu kožešinových zvířat, nebo časově omezenou výjimku pro dosavadní chovatele při splnění určitých podmínek.

Kdy zákaz začne platit, to zatím není jasné

Zatím není zřejmé, ke kterému datu by zákaz platil. Zákaz by podle poslanců, kteří ho prosazují, měl platit od konce příštího roku. Böhnischův výbor doporučil odklad na konec ledna 2019, Böhnisch sám navrhl leden 2021 spolu s úpravou kompenzací.

Ještě rok navíc navrhoval dát provozovatelům farem poslanec ANO Josef Kott, doporučoval jim také kompenzovat nejen náklady spojené s ukončením chovu, ale i roční čistý zisk. Zemědělský výbor doporučil odklad až na deset let, co je podle předkladatelů novely neopodstatněné.

Poslanec TOP 09 Herbert Pavera by chtěl novelou umožnit ministerstvu zemědělství, aby samostatnou vyhláškou stanovilo podmínky chovu psů s cílem zabránit jejich množírnám. Dosavadní vyhlášku o chovu psů a koček pokládá za nedostatečnou.

Novela by měla zakázat „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin“. Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií. Provozovatelé by mohli žádat kompenzace od státu, podle návrhu by neměly být nárokové. Chovatelé by podle zemědělského výboru měli dostat od státu kompenzaci za zrušení farmy, ovšem jen v případě, pokud chov zahájili nejpozději koncem loňského června.

Za novelu se postavilo 50 poslanců

Novelu podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentují tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat, i etickými důvody. Předloha má ale mnoho oponentů. Obávají se mimo jiné toho, že by zákaz vedl ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

V Česku je podle informací ze Sněmovny devět aktivních farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20 tisíc. Počet farem se dlouhodobě snižuje.

Podívejte se na video z kožešinových farem:

jarypadlo ( 4. května 2017 10:14 )

Zvláštní že nikomu nevadí nosit kožené boty nebo tašky,mít koženou sedačku a sedadla i čalounění v autech.

Zobrazit celou diskusi