Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ludvík chce v Česku sto center duševního zdraví: V psychiatrii patříme na východ

Autor: zst - 
11. dubna 2017
11:55

Co okres, to centrum duševního zdraví. Takovou představu má ministerstvo zdravotnictví, co se týká zlepšení psychiatrické péče v Česku. Celkem by takových center měla vzniknout asi stovka. Podle ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD) by teď práce na reformě měla gradovat. Nemocniční péči by tak postupně měla nahradit péče komunitní. Hradit by ji měly zdravotní pojišťovny.

Žena hospitalizovaná a propuštěná z psychiatrické nemocnice ubodala zákaznici v nákupním centru v Praze. Jiná psychicky nemocná žena ubodala studenta ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Z léčebny byla propuštěna půl roku předtím. To jsou jen dva případy z poslední doby, které znovu rozpoutaly diskuzi nad kvalitou a pravidly psychiatrické péče v Česku.

Psychiatrie totiž postrádá komplexní moderní změny od 90. let, psychickou nemocí přitom v Česku trpí každý 25. dospělý. „Stávající systém péče má své těžiště v materiálně a technicky zastaralých psychiatrických nemocnicích, stavěných dle konceptu péče, který byl moderní v první polovině 20. století,“ napsalo ministerstvo zdravotnictví v brožuře, kterou k reformě vydalo.

„Ministerstvo má tu smůlu, že nemůže reagovat přesně na ty konkrétnosti. Psychiatrie nepatří jen do nemocnic, je třeba podchytit ty lidi už dříve, než se dostanou do té obtížně léčitelné fáze. Když mluvíme o tom Žďáru, je to právě o tom záchytu, o té prvenci,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

V psychiatrii patříme na východ a potřebujeme se dostat na západ. Je to epidemie 21. století,“ varoval také. Centra duševního zdraví pak budou podle ministra vznikat a fungovat v návaznosti na existující psychiatrické nemocnice. „Kus dál, mimo areál, bude centrum, které bude vypadat jako komunitní centrum. Budou tam jak klasičtí zdravotníci, tak sociální pracovníci. Tam to na vás nebude působit, jakože jste u psychiatra nebo v nemocnici,“ popsal.

Poslechněte si celý jeho komentář k reformě:

První centra paradoxně nebudou vznikat v Praze, kam neproudí tolik evropských peněz. Podle jeho náměstka Romana Prymuly jsou prvními vlaštovkami tři soukromá centra v severních Čechách. „Momentálně se hledá model, aby to pacienti nemuseli platit a vše šlo přes zdravotní pojištění,“ dodal.

„Víme, že jsme našim pacientům stále dlužni to, co se stává standardem v jiných zemích EU. Jde o největší porevoluční systémovou změnu ve zdravotnictví, která je na pomezí rezortů i odborností,“ přiznal také předseda psychiatrické společnosti Martin Anders. „Je třeba tuto 'popelku' českého zdravotnictví dostat tam, kam patří v rámci celého českého zdravotnictví. To má být cílem reformy, která by teď měla začít gradovat,“ doplnil Ludvík.

aIIahakbar ( 11. dubna 2017 18:08 )

Konkrétně ti nenapíše nic, protože jen žvaní!

krutasbimbo ( 11. dubna 2017 17:36 )

Konkrétně že mě klonuješ vedle s hrubkama v nicku, kašpare .

krutazbimbo ( 11. dubna 2017 15:46 )

Zalez, ty dementní polocikánské děcko!

aIIahakbar ( 11. dubna 2017 15:45 )

Ani krakonoš, ani mescalin, troubo.

krutasbimbo ( 11. dubna 2017 14:53 )

ty jsi Krakonoši i mescalin?

Zobrazit celou diskusi