Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Váš počítač vás nejspíš šmíruje. Co všechno ví a jak se tomu bránit?

Autor: Mii - 
16. dubna 2017
05:00

Žijeme ve světě, kdy jsou informace pro řadu zájemců ten nejcennější artikl. Naše elektronická zařízení o nás proto sbírají spoustu údajů, která pak výrobci využívají ve svůj a údajně i váš prospěch. Ví nejen to, kde se nacházíte a jaké stránky na webu navštěvujete. Slídění se ale můžete bránit.

Vyhlášenou sběrnicí dat o lidech je operační systém Windows 10 od společnosti Microsoft. Windows jsou dlouhodobě nejpoužívanějším operačním systémem, takže počítač, který nějakou verzi tohoto systému používá, má nejvíc lidí. Kvůli nedávným aktualizacím šmírují už všechny verze z posledních let – Windows 7, Windows 8 a Windows 10, takže problém se týká stovek milionů lidí po celém světě.

Když v roce 2015 vyplynulo na povrch, že počítače Microsoftu provádí masové slídění, strhla se na firmu vlna kritiky. Lidé chtěli vysvětlení, proč se tak děje a která konkrétní data počítače shromažďují. Společnost jen uvedla, že tak dělá za účelem budoucího zlepšení produktů a slíbila, že výčet dat zveřejní.

I sociální sítě mohou o lidech shromažďovat velké množství osobních dat. Jak se na nich chovat?

Video Vymažte z Facebooku přátele, které neznáte. Snadno se ztrapníte, říká expertka. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uplynul rok. Microsoft nic nevysvětlil a Evropská unie pod tíhou stížností na jednání podobných firem schválila nové nařízení o ochraně osobních údajů, v celém znění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů. Nařízení znamená, že shromažďování dat bez vědomí uživatelů tak, jako to dělaly Windows, už nebude možné. Účinné má být od 25. května 2018.

Microsoft ale ani po chválení směrnice nezveřejnil kompletní výpis všech dat, která shromažďuje. Evropští regulátoři proto letos v únoru poslali společnosti dopis, ve kterém vyjadřují obavy z jednání firmy. „Zůstáváme znepokojeni úrovní ochrany osobních dat uživatelů,“ stojí v prohlášení, které skupina expertů Microsoftu zaslala.

Průlom přišel letos v dubnu. Microsoft po dvou letech kritiky a několika stížnostech Evropské unie zveřejnil kompletní seznam toho, co o lidech shromažďuje.

Kompletní profil člověka

Zveřejněné informace jsou rozděleny do několika kategorií. Patří mezi ně „normální“ diagnostická data, jako jsou informace o selhání počítače, jeho komponentech nebo to, jaká má člověk u zařízení nastavení.

Společnost ale shromažďuje i data, která jsou osobního charakteru. V první řadě je to identita člověka. Vše, co uživatel dělá, je v ideálním případě přiřazeno ke konkrétní reálné osobě, aby jí byl vytvořen kompletní profil. Společnost ví samozřejmě i to, koho má člověk v kontaktech.

Dále zjišťuje, co dotyčný na počítači dělá. Microsoft o uživateli ví, jaké stránky na internetu navštěvuje, jak dlouhý čas na nich tráví, jak rychle mezi stránkami přepíná a všechny související informace. Firma si také nechává data o tom, jak rychle na klávesnici píšete, co píšete a jak používáte myš/touchpad.

V neposlední řadě pak sbírá data o tom, kde se fyzicky nacházíte, jaké programy máte zakoupené, kdy jste je koupili, kolik vás stály a jakou platnost má jejich licence. Případně i jaké potenciálně škodlivé soubory máte v počítači.

Jak se šmírování bránit?

Většinu těchto dat ale o vás Microsoft nemusí vědět, na počítači lze šmírování do určité míry vypnout. Operační systém to jen uživatelům „na první dobrou“ nedává najevo. Lze to najít pod záložkou Nastavení – Soukromí. Ukáže se několik obrazovek, kde je vše vypsané, a zde může člověk vše, co se mu nelíbí, vypnout.

Vypnout jdou například reklamy, které se v systému nachází. Pak věc, která většině lidí vadí nejvíce, a to odesílání dat o psaní. I odesílání fyzické lokace lze zrušit.

Přímo v systému ale všechno vypnout nejde. Pokud toho chce člověk docílit, musí použít další programy jako například Destroy Windows 10 Spying, Disable Win Tracking nebo DoNoTSpy 10.

djaba ( 16. dubna 2017 20:05 )

Data sbírá kdekdo na různých zařízeních .Přesto je asi většina populace všem šmírákům ukradená .A jestli mobilní operátor ví , kde zrovna jsem , nebo Microsoft má přehled o co se zajímám , je mi šuma fuk .

hades ( 16. dubna 2017 10:14 )

Rychle ocet, tupoune.

diskutujici ( 16. dubna 2017 10:06 )

 http://www.zive.cz/bleskovky/microsoft-konecne-zverejnil-seznam-vsech-dat-ktera-windows-10-shromaz duje/sc-4-a-187057/default.aspx

naidka ( 16. dubna 2017 08:39 )

Můj poznatek z poslední doby: když dlouho hledám na jiných webovkách např. dovolenou, knihu, objeví se konkrétní nabídky, které jsem gůglila, v reklamách na Blesku. Prý to dělá robot, který mi potom nabídky připomíná a které jsou jenom na mé IP adrese.

lunatic ( 16. dubna 2017 05:50 )

A proto je velmi vhodné veškeré PC při koupi platit jen hotově a připojovat se přes wi-fi ... a pokaždé odjinud.Ví se sice,že ten a ten PC s IP tím a tím byl prodán ...a tím to jaksi globálně i končí

Zobrazit celou diskusi