Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nezaměstnanost v Česku znovu klesla. Firmy marně hledají lidi

Autor: ČTK, deb - 
7. dubna 2017
11:37

Nezaměstnanost v ČR klesla v březnu na 4,9 procenta z únorových 5,1 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Důvodem je pokračující růst ekonomiky a obnovení sezónních prací. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen v pondělí 10. dubna.

„V březnu došlo k dalšímu poklesu nezaměstnanosti, a to jak s ohledem na pozitivní sezónnost, tak na pokračující růst české ekonomiky,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Upozornil, že s klesající nezaměstnaností má řada zaměstnavatelů obtíže při hledání nových zaměstnanců.

„Míra nezaměstnanosti se v březnu dostala pod úroveň pěti procent, kde byla naposledy v listopadu 2016. S příchodem jara se na trh práce začínají vracet sezónní pracovníci ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství či povrchové těžbě,“ uvedl i hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Podle něj v březnu nadále přetrvávala rekordní zaměstnanost a současně nejnižší míra nezaměstnanosti v EU.

lug70 ( 7. dubna 2017 12:54 )

Tak firmám chybí lidi. Řekněte to do očí lidem 50+, kteří mají pořád velké problémy sehnat práci. Že chybí lidi je jen báchorka, šířená hlavně Hospodářskou komorou aby se opodstatnil dovoz "levné" pracovní síly ze zahraničí. Už tak je zde plno pochybných firem, které zaměstnávají na černo Ukrajince a úplným otevřením našeho pracovního trhu chtěly by to legalizovat. Ve skutečnosti firmy nechtějí zaměstnávat naše lidi jen aby za ně nemuseli platit odvody státu.

mart33 ( 7. dubna 2017 12:54 )

Jsou to lži které všude používají zastánci imigrace. S realitou to nemá nic společného. Je to demagogie.

Digitt ( 7. dubna 2017 11:58 )

Tak ať nabídnou lepší prachy a to zlomí i ty, který jsou raději na dávkách.

Zobrazit celou diskusi