Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dítě nedám, kojím: Ženy zneužívají krmení dětí při rozvodových sporech

Autor: deb - 
7. dubna 2017
09:17

Kojení je argument, který používají některé matky, aby zabránily kontaktu otce s dítětem při rozvodových tahanicích. Otec se tak musí smířit s tím, že své dítě uvidí jen na pár hodin. U nejmenších dětí je to zcela oprávněné, avšak ženy se s tímto argumentem ohánějí, i když děti mají dávno odkojené. Na problém upozornilo Právo. 

„Pamatuji si na případ, kdy matka odešla z Prahy na Jižní Moravu k rodičům. Protože tvrdila, že syna stále kojí, měl ho otec na základě předběžného opatření šanci vidět pouze několik hodin týdně. Tak to trvalo zhruba rok,“ říká advokátka Anna Horáková Právu. Otec je takhle v nevýhodě. „Kojení je silný argument. Potomek nemůže být u otce delší dobu, třeba přes noc, ale jen na určitý počet hodin a blízko bydliště matky,“ dodává Horáková.

Dle lékařů ženy kojí děti běžně do jednoho roku. „Doporučuje se kojit dítě minimálně šest měsíců, ale obvykle ženy kojí rok. Kojit tříleté nebo i starší dítě je výjimečné a v praxi se to děje jen zřídkakdy,“ popisuje pediatrička Alžběta Buhrová.

Jsou matky, které kojení zneužívají proti partnerovi během rozvodových řízení. V takovýchto případech by soud měl prověřit, zda matka dítě opravdu kojí, třeba vyžádáním zprávy od lékaře. „Čas od času se tento důvod objevuje. Případy toho, že ženy uvádějí kojení třeba tříletých dětí jako důvod, aby dítě zůstalo v jejich péči, jsou výjimečné,“ řekla deníku Libuše Kantůrková, soudkyně Okresního soudu v Kolíně.

České děti končí povětšinou v péči matek. Loni to bylo přes devatenáct tisíc dětí. K otcům se dostalo zhruba šestnáct set dětí. Nejvíce otců s dítětem pak žije na jižní Moravě a nejméně jich najdeme v jižních Čechách.

VIDEO: Muži jsou vynalézaví, i když jde o kojení a matka není zrovna doma.

Video  Otec ukazuje, jak kojí, když matka malého kojence není doma.  - Facebook/Chris Allen
Video se připravuje ...

..krakonos500 ( 7. dubna 2017 11:56 )

Dítě v rukou matky je účinná zbraň proti bývalému manželovi a výnosný penězovod. Naše feminizovaná justice to podporuje. Zájmy dítěte jsou až na posledním místě.

budybad ( 7. dubna 2017 11:15 )

Ženaby si měla zjistit s kým, z jakým charakterem leze do postele.Na rozchodu se vždy podílejí oba dva a nevidím důvod proč by za to mělo platit nevinné dítě tím,že neuvidí tátu nebo mámu a slyší jen hádky a nadávky.Podotýkám že jsem žena.

budybad ( 7. dubna 2017 11:08 )

Znám případ kdy žena sama z domácnosti odešla a z nenávisti k partnerovi již sedum let mu dítě pod jakýmkoli důvodě odmítá dávat.Uněj byla sociálka už snad 100krát u ní snad ani jednou. znovu je vdaná, její muž nikde nepracuje,ona chce po otci hlavně peníze, je po druhé z novým partnerem v jiném stavu. Svou 8letou dceru za ty roky tak zpracovala, že když je matka přítomna, tak se bojí s otcem komunikovat, když je s ním aama tak je fajn. Na přání matky se s dcerou může otec vídat s přítomností psycholožky na 2 hodiny co 2 týdny.Matka neplatí obědy,vše co koupí otec vyhazuje a holka je nemocná kdykoli se má setkat s otcem. No hrůza

usfc ( 7. dubna 2017 10:27 )

Muž který zaviní rozpad manželství nebo vztahu , se musí podřídit režimu matky s dítětem. Nejde jen o kojení ale i v pozdějším věku dítětě se školními povinnostmi, zájmech apod. Střídavá péče je jen o tom, že takový muž udělal z dítěte bezdomovce ale v dospělosti pak dítě udělá bezdomovce otce . Vina padá i na soudkyně , které rovněž dělají svým rozhodnutím z dítěte bezdomovce čímž zvýšují i trestnou činnost .

Zobrazit celou diskusi