Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nevěřme testům na myších? Vědci: Hlodavec z laborky přežije i smrtelnou infekci

Autor: dv - 
5. dubna 2017
20:10

Život pokusných myší v naprosto čistých laboratorních podmínkách může ovlivňovat výsledky studií. Používané laboratorní myšky se totiž nikdy nesetkaly s externím prostředím. Žily ve sterilních podmínkách, v nichž si neměly možnost posílit či oslabit imunitní systém tak, jak by to udělaly jejich divoce žijící kolegyně. Imunoložky Tiffany Reeseová a Lili Taová z University of Texas Southwestern proto v nové studii pochybují o důvěryhodnosti pokusů.

Pokročilé experimentování na myškách vedlo v poslední době doslova k boomu v poznatcích, obzvláště pak na poli imunologie a biomedicíny,“ píší autorky ve studii, kterou vydal časopis Trends in Immunology.

Myši podle nich mají naprosto odlišnou mikroflóru, která ovlivňuje kondici organismu a právě absence reálného prostředí může být na škodu.

Vědkyně udělaly širokou rešerši dopadů používání těchto myšek při výzkumech a odhalily zásadní souvislosti. Jedním z varovných zjištění je, že pokud laboratorní zvíře není vystaveno myšímu cytomegaloviru tak, jak se to běžně děje jeho volně žijícímu protějšku, jeho imunitní systém je mnohem robustnější. Zjednodušeně řečeno, tvor je schopen přežít nákazu i obvykle smrtícími bakteriemi.

Celý text najdete na portálu E15.cz

Na Bulovce máme supermoderní laboratoř:

Video  Supermoderní laboratoř na Bulovce  - Jan Jedlička, Kristýna Beránková
Video se připravuje ...


Zobrazit celou diskusi