Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhýbáte se lepku? Pak máte sklon k anorexii, tvrdí vědci a netuší proč

Autor: Mii - 
9. dubna 2017
05:02

Mentální anorexie a chronická nesnášenlivost lepku – celiakie toho nejspíš mají společného více, než se na první pohled může zdát. Podle nové studie Coloradské univerzity v USA mají obě nemoci velmi podobné symptomy a navzájem se podporují, takže lidé, kteří trpí celiakií, mají velkou pravděpodobnost, že u nich vypukne mentální anorexie.

Tato spojitost ale platí jen u žen. „Před naší studií se objevovalo malé množství zpráv o pacientech, kterým se celiakie vyvinula v poruchu příjmu potravy. Teď máme poprvé potvrzeno, že obě nemoci skutečně vztah mají,“ sdělil agentuře Reuters doktor Karl Marild, jenž se na výzkumu podílel.

Mentální anorexie je duševní nemoc, která spočívá v obsesivní potřebě odmítat potraviny a snaze ztratit váhu. Caliakie je chronické onemocnění sliznice tlustého střeva kvůli nesnášenlivosti lepku. Lepek je označení pro směs bílkovin obsaženou v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu.

Jaký názor na lepek má výživová expertka? Podívejte se:
Video Výživová expertka: Pečivo nevynechávejte, lepek zdravým neškodí. - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Nemoci občas sdílejí stejné příznaky, jako je únava, bolesti břicha, nepříjemné pocity po konzumaci stravy, excesivní úbytek hmotnosti a neschopnost absorbovat určité živiny.

Vědci zkoumali data shromážděná mezi lety 1987 a 2009 od více než 18 tisíc Švédek trpících celiakií a od zhruba 89 tisíc žen stejného věku, které toto autoimunitní onemocnění neměly. Výsledkem bylo zjištění, že ženy s diagnózou celiakie měly o 46 % větší šanci, že onemocní mentální anorexií. Jakmile trpěly anorexií, měly dvakrát větší šanci onemocnět celiakií.

Vědci také zjistili, že riziko je větší v mladém věku. Pokud byla ženě celiakie diagnostikována před 19. rokem života, měla ještě o 4,5 % větší šanci, že anorexií onemocnění.

Nejistý důvod

Studie však neodhalila, jakou spojitost vedle stejných symptomů nemoci mají. Jednou z možností je, že lidé, kteří jimi trpí, byli jednoduše špatně diagnostikováni a ve skutečnosti trpí nemocí druhou.

Další možností je, že se obě nemoci vyvinou přirozeně. Jakmile se lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, „ponoří“ do zkoumání potravin, může se u nich spustit mentální anorexie.

Vědci však upozorňují, že potravu žen nezkoumali, takže se takové věci v tuto chvíli nedají říct a bude třeba provést další výzkum.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi