Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Divokým koním v Milovicích se narodila jarní hříbata. Letos už je jich pět

Autor: ČTK, bk - 
30. března 2017
13:05

Divokým koním v bývalém vojenském prostoru Milovice se v minulých dnech narodila první jarní hříbata. Jedno přišlo na svět na menší pastvině u Milovic a další na větší u Benátek nad Jizerou. Uvedl to ředitel ochranářské organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Nejde přitom zdaleka o první přírůstky v rezervaci v letošním roce. Už v únoru se u Benátek narodila dvě hříbata. V březnu, stále ještě před začátkem jara, k nim na stejné pastvině přibylo třetí. „Znamená to, že letos se v rezervaci narodilo už pět mláďat,“ upřesnil Dostál.

„Všem třem hříbatům, která se narodila ještě během zimy, se daří velmi dobře. Pomohlo jim i to, že už nemusela čelit dvacetistupňovým mrazům, které v oblasti panovaly krátce předtím, než přišla na svět,“ uvedl Karel Bendl, ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje chovatelský dohled nad zvířaty.

Mláďat přibývá, pastvinu je třeba rozšířit

Letošní hříbata si podle něj vytvořila těsné vazby se staršími mláďaty, která se v rezervaci narodila v loni. „Mláďata přibývají, a proto je potřeba co nejdříve rozšířit především menší pastvinu u Milovic,“ dodal. Podle Dostála ale další rozšíření brzdí spory kraje s bývalým nájemcem.

Divocí koně byli vypuštěni na čtyřicetihektarovou pastvinu u Milovic v lednu 2015. V říjnu téhož roku k nim přibylo stádo zpětně šlechtěných praturů. Koncem roku 2015 se rezervace rozšířila o stodvacetihektarovou pastvinu nedaleko Benátek. Celá rezervace velkých kopytníků má tak v současnosti přibližně 160 hektarů. Na této ploše žije 30 dospělých divokých koní a 20 hříbat, osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě a šest dospělých praturů a pět pratuřích mláďat.

Podívejte se, jak vypadá přeprava konem letadlem:

Video  Přeprava koní letadlem je velmi náročná a vyjde zhruba na milion korun.  - Zoo Praha
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi