Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoo Dvůr Králové uřeže nosorožcům rohy. Šéf Rabas: Je to jako stříhání vlasů

Autor: sou - 
18. března 2017
06:23

Zřejmě první případ upytlačeného nosorožce na území některé z evropských zemí bude mít svou dohru. Zoologická zahrada ve Dvoře Králové, která je jedním z největších světových chovatelů těchto zvířat, se rozhodla zvýšit bezpečnostní opatření tím, že jim ošetřovatelé z preventivních důvodů uřežou rohy. Ty se na černém trhu prodávají za miliony korun. Podle ředitele zoo Přemysla Rabase je to stejné jako například stříhání vlasů nebo nehtů u člověka.

Královédvorská zoologická zahrada patří k vůbec největším chovatelům nosorožců na světě. Momentálně chovají jednadvacet zvířat. „Mimo toho jsme také majiteli posledních tří severních nosorožců na planetě, kteří jsou umístěni v Keni,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Přemysl Rabas.

Není tak divu, že po tom, co pytláci přímo ve francouzské zoo zastřelili čtyřletého samce nosorožce bílého, se o svá zvířata bojí. Vedení zoo se proto rozhodlo, že zvířatům uřežou rohy. „Rohy se nosorožcům běžně zkracují. Například před transportem, když je reálné nebezpečí poranění,“ vysvětlil Rabas s tím, že jde o neinvazivní zákrok, který nekrvácí, nebolí a nemusí se hojit.

Přímo v areálu francouzské zoologické zahrady pytláci zastřelili čtyřletého samce nosorožce bílého. Motorovou pilou mu pak odřezali roh:

O rohy mají zájem především v Asii

„Je to jako stříhání vlasů či nehtů, které dorostou. Počítáme s tím, že nás část veřejnosti odsoudí, ale to je ve srovnání s životem zvířat zanedbatelné,“ upřesnil Rabas. K podobnému opatření podle něj přistupují i další zoo a řada rezervací v Africe. Přesný termín, kdy budou ve Dvoře Králové viděni nosorožci už bez rohů, ale nechtěl z bezpečnostních důvodů říci.

O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde z nich podobně jako ze sloních klů vyrábějí většinou šperky, figurky a maličkosti pro turisty. Používají se také v tradiční medicíně a mnozí věří, že představují spolehlivé afrodiziakum.

Podle ochránců nosorožci ve volné přírodě vymírají

Cena nosorožčích rohů stoupá úměrně tomu, jak pytláci decimují počty zvířat. Kilogram nyní na asijském trhu může stát až 60 tisíc dolarů (asi 1,5 milionu korun). Obchod s nosorožčími rohy je na celém světě zakázán od roku 1977.

Jen v loňském roce pytláci v JAR zabili přes tisíc nosorožců. Je to sice o deset procent méně než v roce 2015, ale podle ochránců přírody za tím stojí fakt, že tato zvířata ve volné přírodě postupně vymírají. Jihoafrické úřady pokles přičítají zvýšené bezpečnosti a protipytláckým opatřením.

mart33 ( 18. března 2017 10:58 )

Rabas nejdřív podporuje příliv černochů do Evropy. A když se ti začnou chovat jako doma, tak to odskáčí nosorožci. Nebylo by lepší pozavírat opice do klecí?

naidka ( 18. března 2017 10:08 )

Nabízí se otázka: Co si s uřezanými rohy nosorožců královédvorská ZOO teď počne?

Zobrazit celou diskusi