Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neplodných párů přibývá, dárkyně vajíček chybí. Kamila: Je to jako dávat krev

Autor: sou - 
17. března 2017
05:02

Až 20 % českých páru má problém s neplodností. Na vině je nejen vzrůstající věk prvorodiček, ale i různá gynekologická onemocnění. Mnohdy jedinou naději tak skýtá oplodnění pomocí darovaného vajíčka. Jenže dárkyň na rozdíl od příjemkyň nepřibývá. Zatímco pro Veroniku byly komplikace a délka procesu darování příliš, Kamila B. ho přirovnává k darování krve.

Neplodnost je v posledních letech závažným problémem. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) asi 15 % párů v plodném věku vyhledá lékařskou pomoc pro neplodnost, obvykle zhruba po dvou letech neúspěšného snažení. V současnosti je ve světě kolem 60–80 miliónů neplodných párů. V České republice jde o 15–20 % párů a jejich počet každým rokem mírně narůstá. Na vině je především vzrůstající věk prvorodiček a různá gynekologická onemocnění.

Mnohdy jediná cesta k založení vlastní rodiny tak vede přes dárcovství vajíčka. Dárkyň je však nejen u nás, ale i ve světě dlouhodobě nedostatek. Například paní Veronika uvažovalo o dárcovství vajíček v loňském listopadu. „Na sociální síti jsem narazila na odkaz právě na darování vajíčka. Přišlo mi pěkné pomyšlení, že bych tím někomu pomohla k vysněnému dítěti, tak jsem ho rozklikla, vyplnila dotazník a o pár dní později jsem šla už na vstupní prohlídku,“ upřesnila pro Blesk.cz.

Veronika se nakonec dárkyní nestala, Kamila s tím problém neměla

Podstoupila klasickou gynekologickou prohlídku a poté i pohovor se sestřičkou, kde jí zarazilo pár informací. „Řekla mi, že musím absolvovat genetické testy, se kterými jsem počítala, pak pro mě ale přišlo překvapení v tom, že by si mě nejdřív některá pacientka musela podle anonymního dotazníku vybrat, nasadit si antikoncepci, aby nám sladili cyklus a až pak by došlo k odběru vajíček. Navíc mě vylekala informace o tom, že některé ženy můžou zareagovat přehnaně a končí pak i na několik dní v nemocnici,“ vysvětlila paní Veronika.

Primář Klinického centra Iscare Jaroslav Hulvert v rozhovoru pro Blesk.cz vysvětlil, jak se na proces umělého oplodnění připravit a co vše obnáší:
Video  Odborník: Ženy riskují a přetáčejí biologické hodiny. Kdy je věk na zdravé mateřství?  - Zuzana Brzáková, David Vaníček
Video se připravuje ...

Od svého záměru darovat vajíčka tak nakonec upustila. Sama ale přiznává, že určitou motivací pro ni byla i finanční kompenzace, kterou chtěla použít v období Vánoc.

Osmadvacetiletá Kamila B., která se dárkyní vajíček stala, přirovnává darování vajíček k darování krve. Navíc dlouhodobé problémy s otěhotněním sledovala nejen u svých kamarádek, ale i přímo členů rodiny. „Mám dobrý pocit, že darováním vajíček jsem mohla udělat někoho šťastným. Finanční kompenzace pro mě nebyla prioritou, vnímala jsem ji jako adekvátní náhradu za čas, který jsem přípravě na odběr a vlastnímu zákroku věnovala,“ míní.

Počat příjemkyň dlouhodobě narůstá, darkyň ale ne

Právě dárcovství vajíček je pro ženy už mnoho let účinnou možností, jak otěhotnět. „Ovšem v případě České republiky i dalších zemí EU nemůže program okamžitě vyhovět všem žádostem, které se do specializovaných IVF center dostanou. Zatímco neplodnost u nás dlouhodobě narůstá, počet dárkyň vajíček nikoli. Žadatelky o darované vajíčko jsou na čekací listině někdy i řadu měsíců,“ říká vedoucí IVF programu klinik Gennet Radka Jarošová.

Dárkyní může být pouze žena ve věku od 18 do 35 let s dobrým zdravotním stavem, pravidelným menstruačním cyklem a normální hodnotou BMI, v jejíž rodině se nevyskytují žádná dědičná a psychiatrická onemocnění, a není drogově závislá. „V rámci dárcovství podstoupí kompletní krevní a genetické vyšetření a hormonální stimulace. Celý proces přípravy trvá 1–2 měsíce, samotný odběr vyžaduje krátkodobou anestezii, avšak pár hodin po zákroku je dárkyně z kliniky propuštěna,“ upřesnila Jarošová.

Důležitým faktorem je pro dárkyně i anonymita

Důležitým faktorem je podle ní i zachování anonymity dárkyně i příjemkyně. „Budoucím rodičům se poskytují pouze základní informace o povahových rysech, zálibách a vzdělání dárkyně, aby se jim dítě fyziognomicky co nejvíce podobalo,“ vysvětlila Jarošová.

Petr Uher z IVF institutu v rozhovoru pro Blesk.cz vysvětlil, co vše se skrývá pod pojmem genetická diagnostika:
Video  Vše o testování embryí: Jak poznat, jestli dítě nezdědí rakovinu?  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Jenže sněmovní zdravotnický výbor nedávno rozhodl o zrušení anonymity. Přitom podle Jarošové to může mít za následek další úbytek možných dárkyň.  „Důkazem jsou země, kde dárcovství anonymní není a kde také díky katastrofálnímu nedostatku dárkyň nemohou nemocným ženám poskytovat adekvátní léčbu. Pacientkám nezbývá nic jiného než cestovat do zahraničí a platit si za zdravotní péči, kterou jim v rodné zemi neumožňují,“ upozornila.

Poskytnutí vlastního vajíčka je pro dárkyni spojeno s určitou kompenzací nákladů spojených s darováním, jež mají pokrýt například zdravou výživu, ušlou mzdu, ušlý čas a cestovné. Pohybuje se až do částky 25 tisíc korun. Žena může darovat vajíčka opakovaně. Nejčastěji je to 3x až 4x, přičemž se doporučuje tříměsíční interval mezi jednotlivými odběry.

alex0800 ( 17. března 2017 12:27 )

Jak krásně se o tom píše, ale realita je zcela jiná.. Jednak se jedná o ryze experimentální medicínu i když se tvrdí něco jiného.. Úspěšnost kolem 30% je bídná a léčbou by to nikdo nenazval, ale budiž. Druhá věc je přístup.. K lidem, kteří jsou nemocní je třeba přistupovat jako k LIDEM, NIKOLIV K PLATÍCÍM KUSŮM.. Což samozřejmě tyto vydělávající kliniky nezajímá.. Nesmíte se sice stresovat, ale samotní pracovníci kliniky vás vyděsí dostatečně.. A pak už je tu klasické lhaní.. Postará se o Vás sám pan primář či doktor, kterého znáte.. REALITA? Budete v péči cizojazyčného lékaře/lékařky (jedno zda z Ukrajiny či Ugandy).. Zkrátka typický případ kapitalistického vydělávání na kusech dobytka.. Leč zde jde o léčbu LIDÍ!! Nevadí.. Ony kvalitní léky (je jich několik desítek a všechny "bezvadně" pomáhají, stačí jen zvolit správný "lék" a podstoupit mnoho pokusů) mají spousty vedlejších účinků, jen na to otěhotnění zcela nefungují zvláště když doktor uspěchá "léčbu" aby naplnil kvóty "léčených" mrzáků.. Rakovina zato již číhá za rohem. Též počítejte, že si budete píchat sama injekce a to stresu spíše přidává.. Placebo má větší vliv na otěhotnění než IVF kliniky hrající si s lidským neštěstím se zaměřením pouze na čistý zisk.. Nemluvě o faktu, že pokud do IVF přijde Eurem platící cizinec, péče a přístup se radikálně změní z jatečního přístupu na lidský.. Tedy z tohoto pohledu je něco špatně. Zvláště když personál zajímá spíše finanční plnění než fakt, zda Vám poskytli všechna podstatná vyšetření PŘED ZAPOČETÍM EXPERIMENTU IVF.. TÉŽ SE NELEKNĚTE, ŽE PŘI PRVNÍ NÁVŠTĚVĚ VÁS JIŽ PŘIPRAVUJÍ NA DALŠÍ A DALŠÍ IVF CYKLY.. JDE O BYZNYS, NIKOLIV O VAŠE ROZMNOŽENÍ. CHÁPEJTE TO KOREKTNĚ, KDO DĚLÁ, CHCE VYDĚLÁVAT A VYSOKÝ ŽIVOTNÍ STANDART SE DÍKY NEZAPLATÍ;-) Tolik k těmto experimentům na způsob doktora Mengeleho.. JDE O OBDOBU FINANČNÍHO RÁJE Z RAKOVINNÉHO BYZNYSU. KDO MÁ ZÁJEM VÁS VYLÉČIT BYLYNOU ZA DOLAR, KDYŽ DO VÁS MOHOU NACPAT VYHOŘELÉ JADERNÉ PALIVO A JEŠTĚ JIM ZLATEM ZAPLAT

panda82 ( 17. března 2017 09:53 )

A co geny, nebo DNA, asi to bude i tím kvalitním životem, musí zpytovat svědomí, kde holky udělaly chybu ponocování, diety tak se to třeba vajíčkům znelíbilo

luciosa ( 17. března 2017 09:32 )

já mám od 18 let předčasné ovariální selhání a bez dárkyní vajíček bych neměla šanci na založení rodiny. Není v tom dobrovolný odklad ani finanční či jiné důvody. Někdo takové štěstí prostě nemá

Zobrazit celou diskusi