Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj s invazními zvířaty se odkládá: Česko dalo „seznam smrti“ zatím k ledu

Autor: bud - 
16. března 2017
06:20

V celé EU začal loni v létě platit seznam 37 invazních zvířat a rostlin, které škodí naší přírodě. Podle nařízení Bruselu je potřeba tyto nežádoucí druhy likvidovat nebo alespoň bránit jejich dalšímu rozšiřování. Konkrétní způsob boje dostaly za úkol vymyslet jednotlivé členské státy. V Česku měl být v těchto dnech připraven návrh potřebné legislativy, nakonec ale ministerstvo životního prostředí vše odkládá až na konec roku. Mezitím chce jednat s myslivci, rybáři a zahrádkáři.

Resort životního prostředí, který vede Richard Brabec (ANO), původně plánoval v březnu představit velkou novelu zákona o ochraně přírody. Ta měla zahrnovat strategii českého boje proti nepůvodním druhům, které mohou ohrožovat zdejší přírodu. V podstatě jde o začlenění bruselské směrnice, jejíž součástí je i seznam nechtěných invazních zvířat a rostlin, mezi nimiž jsou třeba mýval severní, nutrie, nosál červený, želva nádherná nebo ibis posvátný

Nakonec se ale novela odkládá o několik měsíců. „MŽP chce návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny implementující unijní nařízení o invazních druzích předložit vládě do konce roku 2017,“ uvedl náměstek ministra pro oblast ochrany přírody Vladimír Dolejský.

Ministerstvo se pro odklad zřejmě rozhodlo poté, co proti chystaným změnám vášnivě vystoupila část myslivců, rybářů a dalších zájmových spolků. Obávali se toho, že resort chce původní seznam EU pro potřeby Česka ještě rozšířit a zařadit na něj i druhy, které jsou důležité třeba z ekonomického hlediska. Bouřili se také kvůli tomu, že ministerstvo s nimi o chystané novele nedostatečně komunikovalo. 

MŽP: Budeme se všemi jednat 

Právě diskuze s těmito spolky by nyní měla být mnohem intenzivnější. „Je pro nás naprosto klíčové novelu zákona důsledně projednat se všemi partnery, kterých se nové nařízení o invazních druzích dotkne. Tedy zejména s hospodáři v krajině. Pokud bychom to neudělali, nebylo by to dobré ani efektivní pro nikoho,“ řekl Dolejský s tím, že nový návrh se teprve vytváří. Neupřesnil však, jestli práce začíná úplně od začátku, nebo se využijí i materiály z dřívějška. 

Odmítl také dřívější spekulace o výrazném českém rozšiřování seznamu nechtěných zvířat a rostlin. „Nepřipravujeme aktuálně žádný seznam, který by měl rozšiřovat ten evropský,“ uvedl náměstek Dolejský. 

V rámci probíhající diskuze o tom, jaké další druhy do chystaných opatření zahrnout, vznikla i odborná studie, jejíž součástí je rozsáhlý seznam pro Česko rizikových zvířat. Je na něm celkem 232 živočichů a rostlin. Nechybí řada stromů, jako jsou například dub červený, jírovec maďal (kaštan) nebo ořešák královský (ořech). Ze zvířat jde například o několik druhů raků, muflona, pstruha duhového, jelena siku nebo kozu bezoárovou.

Myslivci a rybáři se proti němu bouřili a tvrdili, že takto rozsáhlý seznam je nesmyslný. Ministerstvo už dříve na dotaz Blesk.cz odmítlo, že by byl tento český „superseznam“ do novely zákona překlopen. 

Zoo zatím čekají na verdikt

Důležitou otázkou zůstává například to, jak se vše dotkne zoologických zahrad. Ještě loni totiž nebylo jasné, jestli dostanou výjimky, nebo budou muset dotčené druhy přestat chovat. V praxi by to znamenalo, že by zvířata mohla pouze dožít. Samičky a samci by museli žít odděleně, případně by veterináři využili antikoncepci. Krajním řešením by byla kastrace.

Některá zvířata na seznamu EU chová i pražská zoologická zahrada. Zatím není jisté, jestli si je bude moci ponechat.

Ministerstvo životního prostředí loni přislíbilo, že se pokusí právě pro zoo výjimky vyjednat. Zda se to povedlo, se pravděpodobně dozvíme až konečného návrhu novely zákona o ochraně přírody. 

Průtah v přípravách by podle všeho neměl představovat žádný problém. Česku podle všeho nehrozí ze strany EU sankce za to, že potřebná legislativa zatím neexistuje. „Nemáme v tuto chvíli signál o riziku možného infringementového řízení,“ uvedla zástupkyně mluvčí Jana Taušová.

Přestože mýval vypadá roztomile, je to nebezpečné zvíře, které může přenášet i nemoci:

Video  Samička mývala prosí o jídlo pro sebe a mláďata.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

andyho ( 2. února 2018 00:22 )

Já myslím, že už je potřeba přestat vybíjet zvířata - vždyť i v Keni už je jich velmi málo (http://www.exotickapriroda.cz/blog/clanky/nejohrozenejsi-zvirata-v-keni )...

sakajeva ( 16. března 2017 09:25 )

A to chtějí zakázat také krůty, kukuřici, brambory, rajčata, papriky... Co budeme jíst? Možná to je snaha o vyhubení hlavního invazivního druhu - homo sapiens.

lug70 ( 16. března 2017 07:48 )

Za invazivní druh lze považovat i tmavého homo sapiens, migrujícího v obrovských hordách do Evropy z oblastí blízkého východu a Afriky. Třeba podotknout, že je to extrémně agresivní invazivní druh, ale byrokrati v Bruselu si tím velkou hlavu nedělají. Pro ně je nebezpečný a určen k vyhubení akorát malý roztomilý medvídek mýval.

naidka ( 16. března 2017 07:36 )

Kolik článků a opatření na téma - Jak na ně nebo Koho do seznamu smrti ještě přidáme, abychom si šplhli - už sesmolili. Hlavně by si měli ouřadové od zeleného stolu znovu ujasnit a přehodnotit, KDO jsou invazivní a životu nebezpečné druhy a podle toho se zařídit.

Zobrazit celou diskusi