Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech koupil filatelistickou vzácnost za 65 milionů: Dvě známky červeného Mauritia na jednom dopise

Autor: aba - 
15. března 2017
18:25

Neznámý český investor rozšířil svou už tak proslulou filatelistickou sbírku. K červenému a modrému Mauritiu, snad nejznámějším známkám na světě, které zakoupil minulý rok, přidal další sběratelskou raritu – dopis, na kterém jsou dvě známky červený Mauritius a mezi sběrateli je známá jako Bombay cover.

Investor, který zůstává v anonymitě, se zúčastnil aukce, která se konala v prosinci 2016 v Ženevě. Obálka, na níž jsou dvě známky červený Mauritius Post Office, byla vydražena v přepočtu za 65 milionů korun.

Soudní znalec v oboru filatelie David Kopřiva se domnívá, že šlo o velice výhodnou investici. Obálka má totiž potenciálně až dvakrát takovou hodnotu. „Šlo o štěstí. Bylo to vydraženo velice levně, potencionální hodnota takového kusu je až pět milionů eur,“ říká. Většina těchto známek se nachází v institucích a muzeích, nikoli v osobním vlastnictví a tím více roste cena exemplářů, které se nachází v soukromých rukách. 

Český investor už má ve své sbírce známku modrého i červeného Mauritia, které zakoupil loni od soukromého sběratele. V kombinaci s tím je jeho sbírka těchto nejvzácnějších známek hodnotnější než například ta, kterou vlastní britská královna.

„V Britské královské sbírce se nachází jeden modrý Mauritius a jeden dopis s červeným Mauritiem. V oboru mauritijských rarit je tedy český konvolut velice hodnotný a významný,“ říká znalec.

Známky červený a modrý Mauritius jsou chronicky známé a mají výborné PR. Dlouho byly opředené legendou a dokonce se pochybovalo o jejich existenci. Vždy je ale vlastnili pouze ti nejvýše postavení a nejbohatší lidé světa. Jedná se o první koloniální známky, vydané v britských koloniích a jejich největší vzácnost je mimo jiné v jejich omezeném počtu.

Dvoupencového modrého Mauritia je na světě pouhých jedenáct kusů, zatímco pencového červeného čtrnáct. Absolutně nejvzácnější je obálka známá jako Bordeaux cover, tedy obálka, na níž je červený a modrý Mauritius současně. Tu v roce 1993 koupil anonymní sběratel na aukci v Curychu za 5,75 milionu švýcarských franků (podle současného kurzu 143 milionů korun).

Ve videu se můžete podívat také na sbírku paní Bašeové, která má největší sbírku medailí Karla IV.

Video  Paní Marie (72) má největší sbírku medailí Karla IV.: Nekšeftujeme!  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi