Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šťára na Rohlík.cz: Cizinecká policie odvedla 85 lidí

Autor: bru/ČTK - 
9. března 2017
13:32

Cizinecká policie zadržela při kontrole v pražském skladu firmy Rohlík.cz 85 lidí. Až na jednoho jsou podezřelí, že jsou v ČR zaměstnáni protiprávně. Jedna osoba čelí podezření, že má padělané doklady. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Firma na nějakou dobu zastavila objednávky. Na svém facebookovém profilu vysvětlovala zákazníkům, co se děje.

„V našem skladu totiž právě probíhá přepadová kontrola cizinecké policie. Na situaci tak nemáme žádný vliv. Musíme trpělivě vyčkat, až policisté s kontrolou skončí. Chápeme a respektujeme, že státní úřady musejí konat svou práci a státním zaměstnancům jsme v jejich práci vždy maximálně nápomocní. Tato kontrola není výjimkou,“ uvedl Rohlík.cz.

Na druhou stranu je pro nás frustrující, když zásahy státu opakovaně takto zásadně ovlivňují vás, naše zákazníky, ačkoliv z kontrol různých úřadů vycházíme s čistým štítem. Přišlo nám proto důležité dát vám k dnešní situaci kontext,“ dodala společnost. Zároveň tvrdí, že nemůže odbavit 300 objednávek a další stovky zákazníků v Praze si nemohou objednat zboží.

„Prováděli jsme opakovaně kontrolu zaměstnanosti, je to běžná činnost cizinecké policie,“ uvedl k zásahu Hulan. Pro podezření z protiprávního zaměstnání skončilo na služebně 84 lidí, jejich národnost Hulan neuvedl. Zadržení mají podle Hulana u sebe vízum vydané pro jinou republiku než ČR a na základě toho nemohou být v ČR zaměstnáni. „Osmdesátápátá osoba byla zadržena pro podezření, že má padělané doklady,“ dodal. Policie zasahovala ve skladu firmy v Praze 6.

Cizinecká policie ve skladu Rohlíku nezasahovala poprvé. Podle dřívějších informací médií loni v červenci policisté odhalili při kontrole 24 zaměstnanců z Ukrajiny, kteří neměli povolení k zaměstnání. Podle tehdejšího vyjádření Rohlíku šlo o agenturní zaměstnance. Agentura poté vydala prohlášení, že dotyční zaměstnanci v Česku pracují legálně. Sám se k tomu vyjádřil majitel Rohlík.cz Tomáš Čupr.

„Chtěl bych se ohradit proti některým novinovým titulkům. Policie neodvezla 80 ‚ilegálních‘ pracovníků. Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jak StB. Řvali a s nikým se nebavili,“ zmínil Čupr.

E-shop v loňském roce zvýšil obrat meziročně třikrát na 960 milionů korun. Letos očekává tržby minimálně dvě miliardy korun. Firma je dostupná pro 2,5 milionu obyvatel, on-line supermarket obsluhuje zejména zákazníky v Praze a Brně, ale také v dalších pěti krajských městech. „Dnes zavřeli provoz, kde pracuji i Češi a nechali všechny jak zločince postavit na rampu. Odvezli všechny cizince (to je asi 80 lidí) a jejich legálnost budou zkoumat až expost. Když bude vše v pořádku, tak je vrátí,“ dodal rozhořčeně Čupr. 

Podívejte se na celé vyjádření Tomáše Čupra:

Chtěl bych se ohradit proti některým novinovým titulkům. Policie neodvezla 80 „ilegálních“ pracovníku. Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jak StB. Řvali a s nikým se nebavili. Zavřeli provoz, kde pracuji i Češi a nechali všechny jak zločince postavit na rampu. Odvezli všechny cizince (to je asi 80 lidí) a jejich legálnost budou zkoumat až expost. Když bude vše v pořádku, tak je vrátí. Věříme, že máme vše v pořádku, nejsme sebevrazi.

Ale tohle je podnikáni v právním státě v roce 2017? A ještě policejní mluvčí lže, takže některá média píší bludy (neověřují jako vždy informace)? Proč vůbec mluví s médii o případu, který není uzavřen? Platí pořád presumpce neviny?

Až se mě zase někdo zeptá, jak stát podporuje podnikaní, tak se mu vysměju. Takhle to chcete, Andreji Babiši a Bohuslave Sobotko? Prosím sdílejte. Já věřím, že takové prasárny nemohou nikomu projít. Nebo vám přijde ok, že vás prostě seberou a zkoumají až poté, jestli něco děláte špatně?

Češi často nakupují i na zahraničních e-shopech. Víte ale, jak správně na nich reklamovat zakoupené zboží? Podívejte se:

Video  Videonávod: Jak reklamovat zboží ze zahraničních e-shopů?  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi