Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zubaři: Zkažené zuby jsou vaše vina, plombu si zaplaťte

Autor: bk - 
7. března 2017
12:12

Česká stomatologická komora navrhuje, aby si lidé hradili zubní výplně zcela ze svého. Návštěva zubního lékaře by se tak pořádně prodražila. Prezident komory Pavel Chrz návrh obhajuje tím, že za zubní kazy si mohou lidé sami. Se zpoplatněním všech plomb však nesouhlasí řada lékařů i poslanců, informoval iDnes.cz.

 

Chrz trvá na tom, aby byly zpoplatněny všechny zubní výplně. Podle něj je každý člověk plně zodpovědný za stav svých dásní. „Na zdravém zubu se kaz neudělá,“ řekl webu iDnes.cz. Návrh se však nelíbí řadě politiků. Poslanec a lékař Jiří Štětina (Úsvit) uvedl, že alespoň jedna varianta bezplatného ošetření zubního kazu by měla být i nadále zachována. Proti jsou i někteří poslanci za ČSSD a KSČM. 

Se zpoplatněním plomb nesouhlasí i někteří lékaři. Argumentují tím, že řada lidí má citlivější sklovinu, a proto se jim zuby kazí daleko více. Hůř jsou na tom i diabetici a těhotné ženy.

Video pro otrlé: Zubaři v Egyptě se s plombami nepářou, vezmou rezavé nářadí a bolavý zub je pryč

Video  V Egyptě může být zubařem každý.  - YouTube
Video se připravuje ...

Poslanci TOP 09 Leoši Hegerovi se návrh zalíbil. Potřebuje však určité úpravy. „Byl bych pro, pokud by existovala nějaká ochrana pro děti a sociálně slabé. Ostatní si mohou z 90 procent za kazy sami,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

Zákaz amalgámových plomb

Evropská komise vydala nařízení, které se týká zákazu používání amalgámových zubních výplní u těhotných žen a dětí do 16 let a jež začne platit od července 2018. Amalgám prý obsahuje jedovatou rtuť a také může významně ničit životní prostředí. Místo toho budou zmíněné skupiny dostávat plomby z jiných materiálů, například z bílé pryskyřice, takzvané fotokompozity. Ty jsou však oproti amalgámovým výplním výrazně dražší a pojišťovny je v současnosti neproplácejí.

Pokud návrh na zpoplatnění všech plomb u politiků neprojde, bude se muset vláda připravit na to, že na zubní péči padne o několik miliard korun více. Pokud by se totiž kvůli zákazu amalgámových plomb staly standardem dražší výplně, stálo by to pojišťovny podle lékařů dvakrát tolik.

pjotri ( 15. května 2017 10:34 )

rad si vsechno budu platit sam! nechte mi moje prachy z pojisteni a ja se o sebe postaram.

pjotri ( 15. května 2017 10:29 )

Muzu te o neco pozadat? Snaz se byt min vtipnej a pis poradne. Mne totiz zajima tvuj nazor, ale nemam zajem to lustit, tak to ani nectu.

pjotri ( 15. května 2017 10:27 )

Neco takovyho mohl rict jen absolutni b.lb, i_di.ot a nedo.uk. Kazdej dnes prece vi, ze kazivost zubu je dana - jiste - peci o chrup, ale taky geneticky. Pokud na takovou argumentaci, jako verejnost, pristoupime, za nekolik mesicu se dozvime, ze si budeme platit i dalsi veci - uraz pri sportu? muzu si za to sam. Dopravni nehod? Za to si preci muzu sam. Gastricke obtize? Nemam zrat, tak si za to muzu sam. Oci? Nemam studovat a tolik cist, takze si za to muzu sam. U vsevh urazu jsem vinen jen a pouze JA - minimalni argumentace je, zw jsem TAM BYL. Kdybych tam NEBYL, k urazu by nedoslo. Kde to ale neuslysime, je u KURAKU! Ti si za svuj zdravotni stam muzou opravdu sami, nicmene se jim lecba bez problemu hradi. I z myho pojisteni. O pojistovnach si nedelam iluze, ty se vzdy snazi nas oj_eb.at.

jirka.jb ( 8. března 2017 13:26 )

Všechno to jsou gauneří pořád mají všichni málo a pořád jenom lžou,jen aby dosáhli svého.Platy u nás neodpovídají světovému průměru tak ať po nás nikdo nic nechce platit pokavaď nám nedají ty samý prachy.Lidi do 20000 kč. by všelijaký blbosti platit neměli protože už teď je to už neúnosný.

ellenic ( 7. března 2017 20:06 )

Jo zubaři jsou dnes páni, mají dost, ale chtějí mít ještě víc. Zubař mi dělal úpravu, ani nemůžu ještě dnes napsat o co šlo, jak jsem byla z toho placení a výsledku zděšená a nešťastná . Chceš mít u zubaře vyřešeno, tak zaplať paciente .

Zobrazit celou diskusi