Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prsten za 12 milionů měl v Česku překvapivého kupce. Co s ním zamýšlí?

Autor: ČTK, mah - 
6. března 2017
16:00

Prsten byl vyrobený z bílého zlata a hlavní ozdobou je pětikarátový diamant, zároveň je osázen i menšími diamanty. Pokud jste jako zákazníka hádali muže, chyba lávky, pořídila si ho žena a chce ho mít jako investici. Svoje jméno ale zveřejnit nechce.

Prsten prodalo klenotnictví ALO diamonds. Firma to v pondělí uvedla v tiskové zprávě. Podle klenotníka a majitele obchodu Alojze Ryšavého se v Česku do šperků investuje stále častěji. Podle statistik společnosti si šperk jako investici pořídí každý čtvrtý Čech, který si kupuje klenoty. Výjimkou nejsou ani nákupy v řádech milionů korun za kus.

Hodnota investičních šperků, založených na nejvzácnějších drahých kamenech, dlouhodobě roste. Cena kvalitních větších bezbarvých diamantů v dolarech v rozmezí let 2010 až 2015 vzrostla o 55 procent. Cena modrých diamantů za uplynulých deset let stoupla na dvojnásobek.

Podle odborníků je nejlepší investicí růžový diamant, případně modrý nebo zelený kámen. Například na konci loňského roku byl v Ženevě v aukci prodán modrý diamant Fancy Deep Blue o váze 1,55 gramu za 345 milionů korun. Modrý diamant je vzácný, jeho barva je způsobena příměsí atomů boronu, zatímco třeba růžová barva kamene je způsobena deformací krystalické struktury atomů uhlíku.

Jako nejhodnotnější růžový diamant na světě bývá označován 59,6karátový kámen s názvem Pink Star. Jehož hodnota je odhadována na 72 milionů dolarů (1,77 miliardy korun). Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant Oppenheimer Blue, který byl loni vydražen v přepočtu za 1,4 miliardy korun.

Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. Jeden karát je 0,2 gramu, diamant tedy vážil 621,2 gramu. Při zpracování byl rozřezán na devět menších diamantů.

agfor ( 6. března 2017 18:16 )

Máš pravdu, ale napřed tě nechám odstřelit šmejde.

agfor ( 6. března 2017 16:16 )

Nevím, co udělá kupec, ale já bych to tady zabalil a odstěhoval se co nejdál od týhle rasistický republiky.

Zobrazit celou diskusi