Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bez masa či radovánek: Křesťanům Popeleční středou začal půst. Potrvá 40 dnů

Autor: ks, ČTK - 
1. března 2017
11:05

Křesťanům dnes Popeleční středou začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Dnešek je dnem přísného půstu. Lidé by měli v jídelníčku vynechat maso nebo se alternativně mohou vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Místo jízdy autem mohou jít pěšky, odepřít si mohou třeba i počítač či sociální sítě. Smyslem půstu, který zná nejen křesťanství, ale i judaismus a islám, je duchovní očista.

Popeleční středa je připomínkou pomíjivosti pozemského života, příležitostí věnovat pozornost trvalým, duchovním hodnotám. Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“.

V katedrále sv. Víta bude od 18:00 sloužit mši pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Popelec bude možné přijmout ale i při ranní mši od 7:00. Jednou z nejzajímavějších událostí, která se na Popeleční středu v pražské arcidiecézi koná, je tradičně Popelec umělců v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora. V 18:00 začne v kostele loutková divadelní hra, kterou napsal v roce 1943 čtrnáctiletý vězeň terezínského ghetta Hanuš Hachengurg. Od 19:00 bude farář Tomáš Halík sloužit mši s udílením popelce, o hodinu později je plánována vernisáž instalace gotického fragmentu Getsemanské zahrady a od 20:30 představení knihy Norberta Schmidta Přímluva za současnost.

Příchodu postní doby předcházel masopust, který je naopak spojen se zábavami, průvody maškar, koledníků a konzumací jitrnic, jelítek, klobás, koláčků či alkoholu. Popeleční středa zahájí zklidnění a přípravy na Velikonoce, které jsou nejdůležitějším svátkem křesťanů. Postní střídmost a odříkání v různých oblastech života křesťany provází 40 dní – výjimku tvoří jen neděle, které na památku Ježíšova zmrtvýchvstání zůstávají vždy slavnostním dnem.

Půst skončí 9. dubna Květnou nedělí, kdy začíná svatý týden před Velikonocemi. Květná neděle připomíná Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma. Datum Velikonoc se odvozuje od Velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Termín kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem. Letos Velikonoční neděle připadá na 16. dubna.

Matos7 ( 1. března 2017 11:58 )

 Tak já mám dneska v restauraci U polrajcha ovarový koleno s křenem a 5 plzní

strycbrady ( 1. března 2017 11:58 )

 Ministrantům se zahojí zadnice.

Zobrazit celou diskusi