Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Budeme chodit pěšky? Řidičům autobusů dochází trpělivost, hrozí stávkou

Autor: ČTK - 
22. února 2017
13:23

Dopravní odbory jsou ochotné jednat s vládou a kraji do 15. března. Poté jsou připraveny zahájit stávku. Kamenem úrazu zůstávají dlouhodobě nevyřešené platy řidičů autobusů. Dnes to oznámil předseda Odborového svazu dopravy (OSD) Luboš Pomajbík.

Kvůli platům šoférů se dnes Pomajbík sejde s předsedkyní Asociace krajů Janou Vildumetzovou (ANO). Zároveň požádal o schůzku premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Pondělní jednání mezi vládou a Asociací krajů nepřineslo podle odborů žádné výsledky. Kraje od vlády nedostaly příslib, že jim stát na navýšení peněz pro šoféry přidá peníze. Odbory proto vyzvaly zaměstnance v dopravě k aktivní účasti na stávce, pokud ji předsednictvo OSD vyhlásí. Zároveň prodloužily trvání celostátní stávkové pohotovosti.

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč a nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí.

Zvýšení platů se ale podle odborů týká jen šoférů pracujících v nejhůře platících firmách. "Šoférů zaměstnaných u dopravců, kde pomocí kolektivního vyjednávání mají dojednané lepší pracovní podmínky, se lednové zvyšování mezd příliš nedotklo," uvedl Pomajbík.

panda82 ( 22. února 2017 16:44 )

Jen trpělivost?, vyřídit si to s těma co to naslibovali, svoje měli hned, žádná čekačka, jen jednou jim pozastavit platy a mohou stávkovat, vláda i posranci

Zobrazit celou diskusi