Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi o jarních prázdninách dohánění loňský hlad po horách. Zkouší i exotiku

Autor: sou - 
8. února 2017
19:45

Alpy, Krkonoše nebo Beskydy. To jsou podle cestovních kanceláří destinace, kde Češi nejčastěji stráví období jarních prázdnin. Podle ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Terezy Pickové je za tím nejspíš hlad Čechů po lyžování z loňského roku, kdy začalo sněžit až v polovině ledna. Někteří lidé ale místo sněhu zamíří raději za sluníčkem do Egypta a na Kubu.

Například pro polovinu Prahy už jsou jarní prázdniny v plném proudu a po týdnech se na nich prostřídá zbytek republiky. Pro mnohé rodiče je to příležitostí vyrazit se svými dětmi na dovolenou na hory. „Po loňské sezoně, kdy nasněžilo víceméně až v polovině ledna, je po lyžování hlad a Češi s nákupem dovolené začali dříve,“ uvedla pro Blesk.cz ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tereza Picková.

Podle Pickové mohou být lyžařské pobyty nejen v České republice, ale také v zahraničí v mnoha případech už vyprodány. „Především pro skupiny, početnější rodiny či rodiny cestující pospolu, které si pobyt nerezervovaly s dostatečným předstihem, může být rezervace pobytu na poslední chvíli problematická,“ upřesnila Picková.

V Českou „frčí“ Krkonoše, Beskydy nebo Jeseníky  

„V období jarních prázdnin platí, že nejsilnější jsou týdny, kdy mají volno školáci z Prahy. Celkově je letos zájem o lyžařské zájezdy přibližně o 10 procent vyšší než loni. V některých oblastech jsme proto navyšovali kapacity, díky tomu s námi může na lyže ještě letos vyrazit dalších 10 tisíc lidí. Hlavně italská střediska Val di Fiemme, Livigno nebo Arraba / Marmolada nabízí vynikající podmínky a stále ještě kvalitní výběr ubytování,“ zmínil výkonný ředitel Fischer Group Jiří Jelínek. 

I podle portálu Slevomat.cz jsou největším tahákem pro strávení letošních jarních prázdnin hory. U nich lidé nejčastěji volí tuzemské destinace. „Mezi nejoblíbenější patří Krkonoše, Beskydy, Jeseníky a Šumava. Přičemž díky dostatku sněhu nemusí Češi jezdit jen do největších středisek. Hned poté následují slovenské Tatry či Alpy v Itálii a Rakousku. Nabízí totiž časově i finančně dostupný perfektní servis,“ zmínila ředitelka portálu Marie Chytilová.

Vyhledávána jsou zejména největší a nejvíce vybavená střediska, která kromě lyžování nabízí i vhodné zázemí pro celou rodinu, ať už formou wellness nebo dalšího zábavného programu. To potvrzuje i Jelínek, podle kterého je neideálnější cestou, jak skloubit potřeby malých i dospělých lyžařů, využití některého z dětských klubů.

Na jarní prázdniny k moři?

„Dětské kluby se nám v minulých letech rozhodně osvědčily. Jsou mezi našimi klienty rok od roku žádanější, proto jsme jejich počet rozšířili. Letos fungují v šesti italských a čtyřech rakouských střediscích. Chceme tím nabídnout zážitek z lyžování celé rodině,“ vysvětluje Jelínek s tím, že v Itálii se mohou zapojit 5 až 12leté děti, v Rakousku je program připravený pro 6 až 14leté.

Klienti Exim Tours zase nejčastěji volí na termín jarních prázdnin dovolenou u moře. „Nejdostupnější destinací, kde je možné se v zimě koupat v moři, je Egypt, z dalších potom Dubaj a Kapverdské ostrovy. Ze vzdálenějších exotických zemí je potom  velice oblíbená Kuba nebo například Zanzibar,“ zmínil mluvčí cestovní kanceláře Stanislav Zima.

Právě Egypt se vrací do zájmu českých klientů cestovních kanceláři i pro období letních dovolených. „Cestovní kanceláře evidují návrat rodinné dovolené do Egypta. Postupně se vyprodávají také tradiční letní destinace – zejména Řecko, Bulharsko, Španělsko a Chorvatsko,“ uzavřela Picková s tím, že nabídka last minute pro toto období pak může být velmi omezená.

Kam na lyže v Rakousku?

Na lyže do Rakouska: Kde jsou nejlepší sjezdovky? A kolik stojí skipasy? 

Rakousko je rájem pro rodiny s dětmi: Kam na lyže s dětmi? Jedině do Rakouska!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi