Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Štěně koupené přes internet je často pes z množírny, varují aktivisté

Autor: sou - 
12. února 2017
11:35

Prodej zvířat přes internet tvoří až desetinu evropského trhu. Právě na internetu přitom mohou lidé nejčastěji narazit na člověka, který si z rozmnožování psů udělal výhodný byznys. Nezisková organizace Animal Eye se tak rozhodla před riziky nákupů domácích mazlíčků přes internet varovat. Většina zájemců pod vlivem „množitele“ kývne na nabídku levnějšího štěněte, kterému „jen chybí papíry“.

Česká republika platí spolu se Slovenskem a některými dalšími východoevropskými státy za hlavní exportéry psů a koček pro celou Evropu. Prodej zvířat přes internet tvoří zhruba deset procent z celého evropského trhu a očekává se, že v budoucnu uvedené procento ještě poroste.

„Tato čísla jsou opravdu alarmující. Za účelem snazšího postihu podvodné a klamavé činnosti poškozující spotřebitele v anonymním internetovém prostředí hodlá Animal Eye zavést mechanismy umožňující monitorovat inzertní portály a další komunikační kanály, prostřednictvím kterých se uskutečňuje prodej zvířat,“ uvádí předsedkyně neziskové organizace, advokátka Zuzana Rennerová.

Získané informace budou podle ní systematicky vyhodnocovány, aby bylo možné zachycovat podvod na zájemce o psy už v zárodku. „Lidé, na jejichž lákavé inzeráty na internetu denně narážíme, mají k chovatelům daleko. Tito množitelé pouze využívají zájmu veřejnosti o módní trendy a nabízejí štěňata těch plemen, která jsou momentálně v oblibě,“ upřesňuje organizace.

Levnější štěně bez průkazu původu jako lákadlo

I když inzeráty mnohdy avizují štěňata s průkazem původu s podstatně vyšší cenou, zájemci často kývnou na nabídku toho levnějšího bez potřebného dokladu. Svou snahou ušetřit ale jen nahrávají množírnám, kterým jde o nejsnazší výdělek s nejnižšími náklady. „Psi pobývají v otřesných podmínkách v malých klecích, bývají zbídačení, vyhublí a často i nemocní. Chybí jim dostatek kvalitního krmiva i vody či jakékoliv péče. Fena zde představuje pouhý zdroj příjmů,“ vysvětluje organizace.

Navíc tu neexistuje ani žádná lékařská péče ani kontrola nad samotným množením, takže se mezi sebou často kříží jedinci blízce příbuzní nebo nemocní, což má samozřejmě dopad i na zdravotní stav štěňat. „Ta, když nejsou vhodná k prodeji či se je prodat nepodaří, končí často v útulcích či pohozená na ulici nebo jsou usmrcena. Stejný konec čeká i feny, které nejsou schopny další reprodukce,“ tvrdí organizace.

Pokud lidé přemýšlejí o pořízení domácího mazlíčka, měli by se proto obracet pouze na ověřené chovatele. „Možná si připlatíte, ale nejde tu jen o nějaký průkaz původu, jde o psychický a fyzický stav vašeho mazlíčka, který by v nejhorším případě s vámi nemusel pobýt příliš dlouho,“ uzavírá Animal Eye.

Komise bojuje za evidenci a označování psů

V boji proti takzvaným množírnám už v prosinci doporučila Ústřední komise na ochranu zvířat zbudování centrální evidence psů a povinné označování zvířat elektronickým čipem. „Přikláníme se k označování elektronickým čipem, tetování je metoda poněkud zastaralá, nespolehlivá a pro psy zbytečně bolestivá,“ uvedla komise. Stát by pak podle ní měl trvat na zavedení centrální evidence.

„Povinné označování a fungující registrace psů je zajímavá myšlenka přinášející nepochybně řadu pozitivních aspektů," řekla tehdy mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Mohla by se tak podle ní například zvýšit pravděpodobnost nalezení zatoulaných zvířat vlastníkem. „Nelze ovšem opomenout další neoddělitelné souvislosti, jako zavedení povinnosti označovat psy, zavedení a správa databáze označených psů a v neposlední řadě také kontrola plnění těchto povinností,“ dodala.

Zobrazit celou diskusi