Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Šťára“ mezi zahraničními dělníky: Chovanec s Tuhým si posvítili na cizince

Autor: Marcel Mihalik - 
6. února 2017
18:30

Zabouchali na dveře a hlasitě vyzývali: „Předložte, prosím, své doklady“. Tak v pondělí Cizinecká policie ČR kontrolovala sedm plzeňských ubytoven, kde žijí zahraniční dělníci pracující převážně v průmyslové zóně Borská pole. Na „šťáru“ dohlédl ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD) s policejním prezidentem Tomášem Tuhým (45). A Blesk byl u toho.

V sedmi ubytovnách na Plzeňsku bylo v pondělí odpoledne živo. Důvod? O 52 procent se oproti roku 2015 zvýšila kriminalita páchaná cizinci, kteří jsou najímáni na práci v průmyslové zóně Borské pole.

Zatímco v roce 2011 tu měli cizinci na svědomí dokonce „jen“ 313 přestupků, vloni už to bylo 675. „Naposledy se tu o víkendu pokusili v parku znásilnit dívku, další se krumpáčem dobýval do aut,“ shrnul ministr vnitra Chovanec. S policejním prezidentem Tuhým se tu shodl na posílení policejních hlídek a prevenci. Krátce nato pak ministerská kolona vyjela na neohlášenou šťáru dvou ubytoven.

Oprýskané zdi a tma, tady živoří zahraniční dělníci

V první ubytovně bylo vše v pořádku. „Tahle by mohla být vzorem pro ostatní,“ řekl Blesku Chovanec. Při vstupu zde byla vrátnice s 24hodinovým dohledem, vlastním strážným, uklízečkou, vyvěšeným domovním řádem. Bylo tu čisto, nově vymalováno a hygiena odpovídající 21. století.

Úplným opakem pak byla ubytovna v lokalitě Karlov, kde to vypadalo jak ve vybydleném ghettu. Smrduté a neudržované záchody, sprchy na patře pro 20 osob. Kuchyňka? Dvě plotýnky na elektřinu a to je všechno. Všude byl navíc cítit cigaretový kouř, zdi byly oprýskané a na chodbách nesvítila světla.

Policisté v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali cizince na ubytovnách v Plzni. Policisté v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali cizince na ubytovnách v Plzni. | Blesk - Jakub Poláček

„Doklady máte v pořádku, ale bude vám končit platnost, měl byste si vyřídit nové,“ upozorňuje 56letého Štefana ze Slovenska policista. S reportéry se Slovák bavit odmítl, jeho sousedka byla o něco sdílnější. „Žiju tu pět let. Pracuji v kuchyni jako pomocná síla,“ řekla. O patro níž se policisté snažili dostat do pokoje, kde slyšeli hrát televizi, ale nikdo neotvíral.

Podívejte se na video z ubytoven:

Video  Policie si posvítila na ubytovny v průmyslových zónách. 
Video se připravuje ...

„Vyzývám vás jménem zákona, otevřete, policie,“ důrazně opakoval policista. Nakonec si otevřel sám. V pokoji byla nemohoucí paní Veronika. „Nemůžu chodit, co po mně chcete?“ ptala se překvapená žena. Když se mužům zákona legitimovala a oni pokračovali dál, zeptal se reportér Blesku, jak se sem žena dostala.

Policisté v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali cizince na ubytovnách v Plzni. Policisté v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali cizince na ubytovnách v Plzni. | Blesk - Jakub Poláček

„Náš dům prodávali a my na něj neměli, tak nás pak vyhnali na ulici. Můj manžel zemřel, se synem se nevídám, a tak jsem tady,“ vzpomněla. Za místnůstku velikosti 4 krát 4 metry prý platí přes 3500 tisíce korun měsíčně. Se stavem koupelen je smířena. „Když se potřebujete umýt, co vám zbývá,“ dodala a pokračovala ve sledování svého oblíbeného programu.

Režim 8-8-8

Chovanec odmítá, že by byl proti tomu, aby u nás cizinci žili a pracovali. Chce prý ale nastavit podmínky pro zejména agenturní zaměstnance.

„Největším problémem je, že k nám zaměstnanci přicházejí víceméně nekontrolovatelně a ten, kdo je sem doveze, tedy agentura, nemá zákonnou povinnost se o ně starat dál. To znamená, že je přivezou, vydělají na nich a neřeší, co s těmi lidmi bude,“ uvedl ministr.

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) několikrát upozornil, že problém je v tom, že zahraniční dělníci žijí v režimu 8-8-8. „Oni osm hodin spí, osm hodin pracují a pak je tu osm hodin, kdy páchají přestupky, protože tu nemají rodinu, nemají se jak realizovat a na ubytovně je to nedrží,“ vysvětlil Blesku.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, vlevo) Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, vlevo) | Blesk - Jakub Poláček

Cizinecká policie zkontrolovala:

  • 250 osob
  • 7 ubytoven
  • 6 osob padělalo veřejnou listinu
  • 2 lidé byli mezi hledanými
  • 1 člověk mařil úřední rozhodnutí o vykázání

joudajoudovy ( 7. února 2017 09:05 )

proc neudelaji staru v praze u developeru, kde jsou delnici ubytovani v bunkach a pracuji za plotem objektu? zde i inspekce bezpecnosti prace ma problem s kontrolu. tuchy chovca ma sve chlebodarce rad.... to radeji budou slachtu honit za zneuziti sluzebniho vozu.

Zobrazit celou diskusi