Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letošní tuhá zima ničí silnice. Oprav se ale dočkají až v březnu

Autor: Mii - 
6. února 2017
14:34

Teploty hluboko pod nulou, které doprovází letošní zimu, si vyžádaly značnou daň na českých silnicích. Na řadě komunikací se kvůli mrazům tvoří výtluky, kterých každým dnem přibývá. Nejvíce trpí silnice nižších tříd. Silničáři je zatím ale jen udržují, do větších oprav se pustí až v březnu. Informuje o tom deník Právo.

„Právem se říká, že tvrdší zima, horší následky. Skutečný rozsah škod z té letošní však ještě neznáme. Diagnostiku budeme dělat, až přejdou nynější mrazy. Opravy se po zimní přestávce rozjedou od počátku března,“ sdělil v neděli Právu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Ředitelství má na opravy nachystáno deset miliard korun, což je stejná částka, jako loni. „Stoprocentně ji využijeme, i když nepředpokládáme, že letošní škody budou násobkem těch loňských,“ řekl Rýdl.

Takhle dopadlo asi 16 řidičů: V Praze si prorazili pneumatiku o vykotlaný kanál

V krajích bude situace o něco horší. Rozpočty krajů jsou často dost napjaté a na opravy silnic jim moc financí nezbývá. Letos navíc na opravy silnic druhé a třetí třídy dostanou nejspíš jen dvě miliardy korun, o miliardu méně než loni a o 2,4 miliardy méně než v roce 2015.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) to řekl na konci ledna na zasedání rady Asociace krajů. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) podle něj letos našel právě dvě miliardy korun. „Navrhnu vládě, aby tyto peníze poskytl stát krajům na opravy silnic druhé a třetí třídy. Jak to ve vládě dopadne, je samozřejmě otázka dalšího jednání. Pokud bude zájem přidat, tak pevně věřím, že to nebude z živých projektů, které bychom měli financovat ze SFDI,“ řekl Tok.

Předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová (ANO) zároveň avizovala, že o víc peněz usilovat bude. Chtěla by získat minimálně stejnou částku, jako loni. O věci se bude jednat 20. února.

Proražené pneumatiky

Že jsou opravy třeba, dokazuje nehoda z pátečního rána ve Kbelské ulici v Praze. Kvůli zdánlivě banální závadě – vychýlenému krytu kanálu – si 15 vozidel prorazilo pneumatiky.

Podle mluvčí Technické správy komunikací Barbory Liškové může za vychýlení krytu kanálu souhra jevů, například průjezdy těžkých aut nebo počasí, informuje Právo. Nehodám prý přispěla také ranní mlha.

Zobrazit celou diskusi