Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kardinál Vlk: „Volají mi stovky lidí.“ V Karlíně s nemocí nebojuje náhodou

Autor: simao - 
24. ledna 2017
12:03

Kardinál Miloslav Vlk (84) bojuje se zákeřnou nemocí – tumorem plic, který se mu rozšířil i do kostí. Stará se o něj mj. karlínský farář Miroslav Cúth, který upozorňuje, že má Vlk ke Karlínu blízko. Ještě coby arcibiskup se zasadil o vznik tamní farnosti, které požehnal. A pomáhal tam i v době, kdy udeřily ničivé povodně v roce 2002. Odložil kněžskou sutanu a dorazil v pracovní košili a pracovních kalhotách. „Je tu vlastně doma,“ řekl Cúth Katolickému týdeníku.

„Stovky lidí mi píší, volají, dokonce se ozvali i z Austrálie. Je vidět, že nejsme společenství, které pouze mluví a nic nedělá. Podpora, které se mi dostává, je pro mě krásným důkazem solidarity církve a lásky,“ vzkázal Miloslav Vlk přes Katolický týdeník.

O kardinála, jehož zdravotní obtíže vygradovaly loni na Štědrý den, kdy musel být hospitalizován v nemocnici, se nyní starají na farnosti v Praze-Karlíně. Důkladná vyšetření u něj totiž zjistila tumor plic s metastázemi do kostí, jak uvádí web kardinal.cz.  

„Diagnózu přijal v klidu, a když mu ji sdělovali páni profesoři, byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít ‚tam′, je to nejsprávnější řešení. Páni profesoři byli trochu překvapeni…,“ prozradil kardinálův web.

Kardinál pomáhal v Karlíně i během povodní

Kardinála Vlka přitom s Karlínem pojí mj. to, že se Karlínským zasadil o vznik jejich farnosti, které též požehnal. Na faru se tehdy sešly dary z celé republiky, ten nejvyšší činil 220 tisíc korun. Vlk následně předsedal ještě coby pražský arcibiskup mši 3. listopadu 2001 v karlínském kostele sv. Cyrila a Metoděje.

„Vždyť on je tu vlastně doma,“ říká nyní farář Cúth. Vlk Karlínským přispěchal na pomoc i v době, když udeřily ničivé povodně v roce 2002. Cúth na to před lety vzpomínal právě v Katolickém týdeníku.

„Tři metry vody venku a 160 cm vody v kostele. Od samého začátku se o nás karlíňáky zajímal pan kardinál Miloslav. Hned druhý den, byla to neděle 18. srpna, nás chtěl přijít navštívit. Jelikož se ale to ráno zřítil další dům, byl Karlín uzavřen. Další možností byla neděle 25. srpna. V té době do Karlína pouštěli jen auta se zvláštním povolením, a tak musel pan kardinál za námi notný kus pěšky,“ vzpomínal Cúth.

„Nepřišel na mši svatou ani vést diskuze. Přišel v pracovní košili a pracovních kalhotách. Do mobilu mi řekl: Nemusíš to ohlašovat, nech ty lidi pracovat, nechci žádné vítání a žádné shromáždění. Obešel jednotlivá místa, kde studenti a ostatní dobrovolníci pomáhali, pozdravil je a poděkoval. Bylo to prosté a jednoduché, ale velmi milé,“ dodal farář.

Vlkovi zajistili polohovací lůžko

Jak se bude nyní v případě Vlkova plicního nádoru postupovat? Onkologická klinika připravuje chemoterapii, o Vlka se starají spolubratři a přátelé z Hnutí fokoláre, uvádí Katolický deník. Mezi nimi mj. karlínský farář Miroslav Cúth.

Vlk nese své vážné zdravotní obtíže statečně. „Otec kardinál seděl v křesle a usmíval se. Od chvíle, kdy se v médiích objevila zpráva o jeho onemocnění, se stala karlínská fara jednou velkou telefonní ústřednou. Všichni se s ním chtějí pozdravit, popřát mu uzdravení a ujistit ho o svých modlitbách,“ popisuje Antonín Randa ze spolku Cesta 121, pečujícího o starší kněze. Právě to zajistilo kardinálovi polohovací lůžko.

djaba ( 24. ledna 2017 22:35 )

Pane , ač jsem racionalista , někdy musím připustit víru Kristovu .Neboť nemohu najít jinou odpověď .I archeologické a vědecké nálezy nezpochybňují bibli , ba naopak .To ovšem nemá vliv na vás pane , jste sympatický zjev československých dějin a to je to krásné .Buďte zdráv .

TrojanSlovakia ( 24. ledna 2017 13:27 )

 Vatikánska banka má peňazí dosť, ale zasiahla božia ruka a tam peniaze sú k ničomu. Ani boh sa asi nemôže na učenie o skromnosti z luxusu, kázaní o rodine a následne znásiľňovaní detí a robení politiky v jeho mene. Cirkev = najstaršia politická strana - čínsky komunizmus na cirkev treba.

6010 ( 24. ledna 2017 12:41 )

Já si myslím, že věk 84 let je tak akorát a na něco člověk v jeho věku zemřít musí.Tak když je tak smířený se smrtí, proč podstupuje chemoterapii? Není to zbytečné? Je to dost drahá záležitost a v jeho věku........

strycbrady ( 24. ledna 2017 12:38 )

Přestan dělat gesta a zdechni ty hamižný šmejde. Neždímej zdravotní pojištovnu.

Zobrazit celou diskusi