Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Chrudimi nesmíte bez správného příjmení ani na WC, v Plzni si uleví každý

Autor: Mii - 
29. prosince 2016
14:00

Nutkání „odskočit si“ může člověka zaskočit v jakékoli situaci. Je proto velmi důležité, jakou záchodovou politiku mají jednotlivé zařízení a podniky. Na úřadě práce v Chrudimi mohou na záchod jen zaměstnanci a vybraní návštěvníci, plzeňské restaurace naopak zvou na své WC všechny. Včetně kolemjdoucích.

Záchody na úřadě práce v Chrudimi jsou jen pro vyvolené. Pokud nemáte příjmení od určitého písmena nebo nejste zaměstnancem úřadu, musíte na WC v opačné části budovy. Dokazuje to fotografie z Twitteru prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Omezení pro zaměstnance by se ještě dalo pochopit, ale omezení jen pro klienty od písmen H-I a S-T je zvláštní.

Na druhé straně město Plzeň se rozhodlo po vzoru Německa zatočit se všemi omezeními na toalety. Od ledna proto ozdobí řadu zdejších podniků cedule „WC zdarma“. Do projektu, který nese jméno Vlídné WC, se může přihlásit každá restaurace. Dostane za to slevu na nájem předzahrádky a zápis do propagačního letáku Plzně. Sleva činí 50 procent. Podmínkou je mít na dveřích logo projektu.

V praxi to znamená, že do restaurací, které se projektu účastní, může přijít na záchod kdokoli. A nemusí si kvůli tomu nic objednávat.

„Šli jsme do toho jako jedni z prvních už na jaře, v době, když ještě nebylo jasné, zda se sazby za zábor změní,“ řekl deníku Právo Radovan Sochor, manažer restaurace Švejk v Plzni. „Myslíme si, že je to dobrý projekt, chtěli jsme ho podpořit. Jsou dny, kdy kvůli WC přijde pět lidi, jsou dny, kdy nepřijde nikdo.“

Kde si dojít na záchod

Většina měst provozuje veřejné záchody, které obvykle mají, jako v případě Prahy, vypsané na svých webových stránkách. Skoro nikdy ovšem nejsou bezplatné. Poplatek se vybírá na jejich údržbu a aby se zamezil vstup bezdomovcům.

Nicméně i přesto, že se v posledních letech jejich kvalita zlepšila, nesou si sebou špatnou pověst (mnohdy oprávněně) spojenou se špínou, nehygienickým prostředím a zápachem. Nejhorší pověst pak mají WC na nádražích. 

Pro mnoho lidí se tak stává přijatelnějším řešením návštěva záchodu v obchodním centru, ve fast foodu a jiném restauračním zařízení. Společné mají tato místo to, že nabízené záchody jsou obvykle v přijatelném stavu. V podnicích typu KFC a McDonald´s máte za 10 korun jistotu čistého WC. Tuto částku vám navíc odečtou z nákupu jídla, rozhodnete-li se někdy podnik navštívit i za tímto účelem. V zahraničí přitom bývají i tyto provozovny ale dostupné bezplatně.

V případě obchodních center máte k dispozici záchody, které jsou nejen přijatelné, ale mnohdy i bezplatné. Nevýhodou ovšem je, že obchodní centrum nestojí na každém rohu. Podobné je to s benzinovými pumpami.

toriaya ( 29. prosince 2016 18:42 )

Nechala bych je vyplnit formulář s odpovědní lhůtou 30 dní

Oskarka ( 29. prosince 2016 18:41 )

je to dobré! Mám štěstí! Já tam můžu!

santikxauz ( 29. prosince 2016 16:05 )

Migranti se pouští do Evropy bez dokladů a na WC musím mít doklad.

zednik ( 29. prosince 2016 15:14 )

S veřejnýma hajzlama jsme v této republice už celá desetiletí v totálním hajzlu. Ostudné, ostudné...a nechutné. V tomhle jsme jasná evropská nekulturní špína Ani na těch nových typizovaných nádražích v nově postavených železničních koridorech je nepostavili.Miliardy to stálo a na svůj "osobní" záchod smí jen výpravčí , tedy pokud vůbec na tom nádraží nějaký výpravčí je. Před 150 lety byly veřejné záchody , byť na tu dobu jen sucháče, všude.

radelin ( 29. prosince 2016 15:05 )

Pamatuju dobu, kdy bylo použití jakéhokoli WC zdarma zcela samozřejmé.

Zobrazit celou diskusi