Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoce jako peklo pro seniory: Trápí je smrt blízkých i nedostatek peněz

Autor: sou - 
21. prosince 2016
19:36

Osamělost a špatná finanční situace – to jsou dvě věci, které v období Vánoc ničí seniory. Z aktuálních statistik společnosti Život 90, která provozuje krizovou linku pro seniory, vyplývá, že téma samoty a mezilidských vztahů pouze v listopadu řešilo 60 % volajících. Navíc často mají omezené možnosti v navazování sociálních kontaktů, bolestná je pro ně také ztráta partnera nebo přátel z řad vrstevníků. 

 „Asi 10 % klientů Domova pro seniory Máchova nemá žádnou rodinu či blízké. O zhruba 20 % klientů se rodina zajímá minimálně po celý rok,“ řekla ředitelka Centra sociálních služeb Prahy 2 Martina Polanská. Jenže pocitem osamělosti netrpí pouze lidé bez rodiny.

„To, že má senior děti nebo vnoučata, ještě neznamená, že se občas necítí osamělý. Mladé rodiny dnes totiž často vedou životní styl, který je lidem starším 60 let velmi vzdálený, často též bydlí velmi daleko,“ potvrzuje Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe, která poskytuje telefonickou asistenční službu pro seniory.

Samotné po smrti manžela nebo partnera zůstávají spíše seniorky

Za nárůst osamělých seniorů podle něj může i postupná proměna mezigeneračních vztahů, které potvrzují i dlouhodobé statistiky. Například Český statistický úřad uvádí, že za posledních čtyřicet let se zdvojnásobil počet domácností jednotlivců. Při posledním sčítání lidí, domů a bytů žilo v samostatných domácnostech více než 650 tisíc lidí starších šedesáti let. Většinu z nich pak tvoří ženy, které zůstaly samotné po smrti svého manžela nebo partnera.

Pocity osamělosti pak dle pracovníků sociálních služeb u seniorů nejvíce sílí právě na konci roku. „Zajímavé je, že se senioři na naši službu obracejí častěji právě v obdobích, kdy samotu pociťují intenzivněji, tedy na podzim a v období svátků,“ řekla Veronika Lelková z Centra pro rodinu a sociální péči v Brně.

Seniory o Vánocích trápí i špatná finanční situace

„Vánoční svátky jsou často spojovány s rodinnou pohodou, senioři tak v tomto období bývají více posmutnělí a nostalgičtí, často vzpomínají na své blízké, které ztratili,“ upřesňuje Kunc. Mnohé organizace, jež se práci se staršími lidmi věnují, tedy seniorům nabízejí speciální vánoční program a organizují pro ně akce, na kterých mají možnost trávit volný čas v kolektivu lidí.

Navíc ve vánočním období, kdy většina domácností má vyšší výdaje, mohou senioři propadat chmurným myšlenkám i kvůli své špatné finanční situaci. Stále více z nich je totiž ohroženo chudobou. Z průzkumů vyplývá, že dokonce každý sedmý člověk starší 65 let řeší problémy s nedostatkem prostředků. 

honza46 ( 22. prosince 2016 09:34 )

Jsem taky seniorka, na takové akce nechodím, ale ve svém okolí vidím spoustu seniorů, kteří se do úmoru starají o vnoučata, ,přispívají dětem finančně a když se plak na ulici potkáme na kus řeči, tak pobrekávají, že nemají, že jsou sami apod. Takže mě klidně odsuďte, ale ten mizerný důchod je pro mně, utratím si ho za co chci, ale rozumně, dopřeju si, blbosti nekupuju a nikam pobrekávat nechodím.

Zobrazit celou diskusi