Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Možná to zdrží i váš balík. Stávka pošťáků postihne hlavně čtyři velké třídírny

Autor: uni, ČTK - 
19. prosince 2016
15:00

Pondělní výstražné stávky na České poště se zúčastní zejména zaměstnanci čtyř sběrných přepravních uzlů (SPÚ), poboček se zřejmě stávka nedotkne. K protestu se vedle pracovníků SPÚ v pražských Malešicích připojí třídírny v Ústí nad Labem, Brně a Olomouci, Pardubický uzel pouze symbolicky vyjádří stávkujícím podporu. ČTK to řekl předseda stávkového koordinačního výboru Evžen Dvorský. Protestu se má účastnit asi 6 000 lidí.

„V 17 hodin zaměstnanci zastaví na dvě hodiny práci a vyjdou před budovu,“ uvedl Dvorský. Budou tam místo toho, aby správně vytřídili možná i váš balík.

Odboráři ze tří organizací požadují po vedení zvýšení mezd o 2500 Kč měsíčně. Pokud nedostanou odpovídající nabídku, chtějí v protestu pokračovat ve čtvrtek, kdy by měli celý den protestovat formou rotující stávky, při které postupně na určitou dobu přestanou pracovat jednotlivá pracoviště.

Generální ředitel pošty Martin Elkán znovu odboráře vyzval, aby mu předložili seznam stávkujících. Kvůli absenci seznamů minulý týden označil stávku za nezákonnou. „V případě, že tak neučiní, bude Česká pošta nucena se dále zabývat odpovědností organizátorů stávky za její negativní dopady na podnik,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Podle organizátorů se má k protestu připojit až 6 000 zaměstnanců, tedy pětina jejich celkového počtu. Stávkující Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty mají podle Dvorského v současnosti více členů než největší odborový svaz Podnikový koordinační odborový výbor České pošty.

Organizátory od stávky neodvrátil ani slib představitelů vlády rozdělit zaměstnancům třetinu z 1,4 miliardy Kč z kompenzace univerzální služby, což by znamenalo odměnu zhruba 1200 až 1400 Kč na zaměstnance měsíčně.

virgil1956 ( 19. prosince 2016 19:03 )

Stávka v České poště? To zákazník ani nepostřehne

majojo ( 19. prosince 2016 18:32 )

Ten ředitel mě tedy rozesmál: Prý předložit seznam stávkujících - a to zřejmě i s podepsanými výpověďmi. Nejen kvůli tomu se stávkou souhlasím (myslím, že kdyby jim přidali 1000-1500, nikdo by neprotestoval), i když mi pošťáci nedoručí dárky a pod stromečkem bude ostudička.

Desterz ( 19. prosince 2016 17:08 )

Pracovní podmínky pošty ale zdaleka nejsou o penězích. Manažeři, aby se zalíbili vedení, které po nich neustále chce úspory zdrojů, nezřídka škrtají i tam kde to nejde. Typický příklad zde, zásilky se vozily z centrálního skladu na pobočky. Odteď si pro to lidi z poboček mají jezdit sami! Umí si to někdo vůbec představit jak to bude na centrále vypadat?! Důsledek? Houby stávka. Lidi dávají rovnou výpověď, protože jasně vidí že tak to prostě nepůjde. Jsem fakt zvědav, koho si tam mudrcové z vedení od nového roku nahoněji. Ale ono jim to asi bude jedno, protože je jistě čekají tučné odměny za splnění nereálných úsporných limitů. A nějaké doručování... pffff... to jim může být ukradené. Že?!

mortyl ( 19. prosince 2016 17:01 )

 Pošta je drahý klub líných státních zaměstnanců.

mortyl ( 19. prosince 2016 16:57 )

 Pošta mě stojí měsíčně 3-4 hodiny času na chození na poštu a vyzvedávání doporučeních zásilek.Které pošťačka nenoslí jen hází oznámení do schránky i když jsem doma.Pošta je drahý klub

Zobrazit celou diskusi