Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nenaplněné sliby České pošty: Lékárna, autobus ani balíkomaty nebudou

  • Autor: bud - 
    25. 12. 2016
    07:03

    Česká pošta je tak trochu expertem na sliby, které dost možná nikdy nesplní. S nadšením vždy oznámí novinku, která podle ní zlepší fungování služeb, pomůže lidem nebo alespoň zvýší zisky, ale během krátké doby nápad potichu uloží k ledu. Zákazníci tak zatím marně čekají třeba na poštovní supermarket, lékárnu, autobus, balíkomaty nebo třeba večerní doručování v menších městech. A pravděpodobně se nikdy nedočkají.

  • 1.Poštovní autobus

    Jen asi rok vydržely jezdit poštovní autobusy, které začala v říjnu 2013 Česká pošta vypravovat mezi některými obcemi na Třebíčsku. Pod značkou PostBus měli lidé na konkrétních linkách ve speciálně opravených dodávkách cestovat společně s doručovateli, a to levněji než v autobusech. Postupně chtěl podnik službu rozšiřovat i do dalších regionů. Jenže cestující o tuto přepravu neměli zájem a využívaly ji jen jednotky z nich. Proto pošta v tichosti projekt ukončila.

    Česká pošta Česká pošta | Archiv CNC

  • 2.Poštovní supermarket

    Prospěje především zákazníkům z venkova, kteří si budou moci objednat zboží za dostupnější ceny. Zajímavý bude díky snížení ceny za poštovné i pro internetovou generaci.“ Těmito slovy Česká pošta v roce 2010 obhajovala vznik nového poštovního supermarketu, v rámci něhož chtěla zpočátku nabízet 2000 položek a postupně je rozšiřovat. Pošťáci pak měli roznášet do domácností katalogy s nabídkou zboží.

     

    Pošta si dokonce v této souvislosti zaregistrovala internetovou doménu postovnisupermarket.cz a vytvořila logo. Jenže dodnes nic takového nefunguje a žádné nové informace o projektu zveřejněny nebyly.

    Česká pošta chtěla vlastní internetový obchod. Česká pošta chtěla vlastní internetový obchod. | ÚPV/Archiv CNC

  • 3.Balíkomaty

    V roce 2012 vymyslela pošta způsob, jak zlepšit doručování zásilek. Díky novým balíkomatům by lidé nemuseli chodit na poštovní pobočku a zásilky si mohli vyzvedávat ve speciálních přihrádkách, a to 24 hodin denně a 7 dní v týdnů. „Jedná se o velmi jednoduchý systém. Zákazník si objedná zásilku například prostřednictvím e-shopu, vybere si jako místo doručení balíkomat na určitém, pro něj nejvhodnějším místě,“ hlásila tehdy hrdě pošta a rozmístila 10 pilotních bankomatů. Postupně jich mělo být celkem 150.

     

    Jenže od té doby se nic nezměnilo a projekt byl zatím uložen k ledu. „V současné době jsou posuzovány možnosti jeho dalšího využití nebo případně modifikace služby,“ uvedla na dotaz Blesk.cz Eva Krejší z České pošty. Kdy by však mohli zákazníci chodit místo na pobočku k balíkomatům, to podnik neupřesnil. Mezitím si desítky podobných boxů po republice rozmístil internetový obchod Alza.cz.

    Česká pošta Česká pošta | Jakub Poláček

  • 4.Odpolední a večerní doručování

    S úvahami o doručování zásilek v odpoledních a večerních hodinách přišla Česká pošta už v roce 2010, tedy přibližně v době, kdy jí Český telekomunikační úřad večerní roznášku povolil. Do té doby to bylo možné jen do 16. hodiny. Pošta tehdy dokonce představila pilotní projekt, který takovou rozvážku testoval. Od roku 2011 se měla novinka rozšířit i do menších měst.

     

    Jenže během krátké doby pošta však projekt v tichosti ukončila. Důvod? Bylo to drahé, neefektivní a zájem byl naprosto minimální. „Dlouhodobě očekávanou odezvu od zákazníků projekt nezaznamenal,“ řekl na dotaz Blesk.cz mluvčí pošty Matyáš Vitík.

     

    Nyní se podnik pokouší něco podobného zavést znovu, od září to rozváží odpoledne a večer v krajských městech. V rámci nového systému by měly firmy dostávat zásilky během dopoledne, domácnosti pak odpoledne. Jestli se „resuscitovaná novinka“ doručování rozšíří i do menších okresních měst, však zatím není vůbec jisté.

    Česká pošta Česká pošta | profimedia.cz

  • 5.Tankuj levněji

    Ušetřit lidem při nákupu benzinu – to byl hlavní důvod, proč Česká pošta spustila službu monitorující ceny pohonných hmot. „Česká pošta má necelé čtyři tisíce motorizovaných doručovatelů, kteří tak nyní zajišťují každodenní monitoring u čerpacích stanic prostřednictvím textových zpráv odeslaných ze svých mobilních telefonů do systému,“ tvrdila ambiciózně pošta v roce 2013. Vše se mělo promítat do pravidelně aktualizované interaktivní mapy. O necelé dva roky později byl projekt v tichosti ukončen a dnes už nefunguje.

    Monitoring cen benziínu skončil. Monitoring cen benziínu skončil. | Profimedia

  • 6.Poštovní lékárna

    Novinka z roku 2014, která pochází z hlav současného vedení v čele s ředitelem Martinem Elkánem, se pod palbu kritiky dostala ještě dříve, než vůbec vznikla. Česká pošta se chtěla stát distributorem léků. „Celý projekt je zaměřen na vesnice a odlehlá místa, kde lékárny nejsou, chce nabídnout těm, kteří s internetem nemají dostatečné zkušenosti možnost objednat léky přímo na poštovní pobočce. Protože se jedná zejména o naše starší spoluobčany, projekt má také silný sociální aspekt,“ obhajoval podnik své snahy s tím, že mělo jít hlavně o volně prodejné léky.

     

    Nejprve se proti tomu ohradila Česká lékárnická komora, která varovala před hazardováním se zdravím obyvatel. Později měl určité výhrady i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Možná i kvůli tomu nakonec Česká pošta veškeré snahy vzdala a nesnažila se projekt lékárny dotáhnout do konce. „Finální verze projektu České pošty nebyla do této chvíle Ústavu předložena, není možné k této věci poskytnout bližší informace,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

    Poštovní lékárna je u ledu. Poštovní lékárna je u ledu. | ÚPV/Archiv CNC

  • 7.Jak získat peníze?

    Česká pošta se dlouhodobě potýká s poklesem příjmů z poštovních zásilek, proto hledá nové možnosti, jak zvýšit své příjmy. Většina plánovaných novinek se však ukázala jako nefunkční. Dobře tak zatím funguje hlavně prodej nejrůznějšího zboží od stíracích losů, přes hasicí přístroje až po různá pojištění a další finanční produkty. V minulosti chtěla prodávat i cigarety, ale po kritice je z doplňkového prodeje stáhla.

    Na pobočkách si lidé mohou koupit stírací losy. Na pobočkách si lidé mohou koupit stírací losy. | Aha

montevideo ( 25. prosince 2016 11:17 )

Ona ta stávka ani nebyla poznat. Česká pošta nic nedělá celoročně.

pavel215_klafunda ( 25. prosince 2016 10:57 )

Česká pošta je zbytečná jako Katolická církev.

montevideo ( 25. prosince 2016 09:28 )

Česká pošta je zbytečný moloch, který neplní ani své základní funkce. Stávkou před vánoci prokázala, že přišel čas ji zrušit.

Zobrazit celou diskusi