Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zachráněné Vánoce: Lesníci darují 400 stromků dětem bez domova

Autor: bud - 
17. prosince 2016
06:21

Až čtyři desítky dětí z azylového domu v Hradci Králové mají naději, že letošní Vánoce oslaví u nazdobeného stromečku. Zařízení je totiž jedním z více než 150 těch, která využila nabídku podniku Lesy ČR k darování vánočních stromku. Celkem lesníci rozvezou 408 stromků po celé republice.

Azylové zařízení, které v Hradci Králové provozuje Charita ČR, patří k největším v republice. V současné době se tady nachází asi tři desítky maminek nebo tatínků s dětmi, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci a většinou nemají kde bydlet. Příjmy těchto neúplných rodin jsou většinou velmi nízké a sotva pokryjí základní životní výdaje. A k těm koupě vánočního smrčku rozhodně nepatří.

Letos mají ale velkou šanci, že Vánoce oslaví u nazdobeného stromečku. Právě do tohoto zařízení by v nejbližších dnech mělo dorazit celkem 28 vánočních stromků, které darují státní Lesy ČR. To znamená, že všechny děti by mohly mít svůj vlastní.

„Doufám, že se podaří dodat všechny stromečky jako v minulých letech. Každá maminka má svůj pokoj s dětmi, kde bude mít svůj stromeček. Nemusí ho kupovat, navíc by ho zřejmě z jejich nízkých příspěvků a podpor sháněly velmi těžko,“ řekla Blesk.cz Zdeňka Koutníková, vedoucí hradeckého Domova pro matky s dětmi. Podle ní by se vlastního stromečku mohlo dočkat až 40 dětí, které v zařízení přes Vánoce budou bydlet.

„Je krásné, že každé dítě může s maminkou oslavit Štědrý den tak, jak je to běžné ve všech rodinách,“ dodává Koutníková.

Čtyři stovky stromků pro děti

Podobně jako v tomto azylovém domě se vlastního stromku dočkají děti v dalších 155 domovech nebo zdravotnických a sociálních zařízeních. Charitativní projekt Lesů ČR, v rámci něhož lesníci darují stromky z plánovaných lesních „prořezávek“, letos běží už potřetí a zařízení mají o stromky velký zájem. Zatímco loni lesníci rozvezli 236 stromů, letos jich bude už 408.

„Pomoc druhým považuji za samozřejmost. Navíc ušetříme prostředky i čas sociálním a zdravotním pracovníkům,“ uvedl generální ředitel podniku Daniel Szórád s tím, že největší zájem o stromky byl v Moravskoslezském kraj, kde lesníci pojedou do 23 zařízení. Dále projekt využilo třeba 20 zařízení v Ústeckém kraji, 17 ve Středočeském a 16 na jihu Moravy.

Zobrazit celou diskusi