Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karel (72) si našel bulku v prsu: Muži si riziko rakoviny často nepřipouští

Autor: ula - 
16. prosince 2016
05:37
Když si Karel našel bulku v prsu, myslel si, že se asi někde uhodil a má krevní sraženinu. Jenže bulka rostla. Lékař mu tedy doporučil, aby si zašel na vyšetření na mamodiagnostické pracoviště, kam většinou míří jen ženy. Muž neměl žádné vrozené či jiné dispozice pro nádor, přesto vyšetření ukázalo, že se jedná o rakovinu. Kolika mužů se vlastně podobné onemocnění týká?

Karel podstoupil vyšetření na mamografu, které ukázalo podezřelý nález. Následovalo vyšetření ultrazvukem, které toto podezření potvrdilo, a na základě výsledku obou vyšetření mu byla provedena ultrazvukem navigovaná biopsie, tedy odebrání vzorků. Během deseti dnů se dozvěděl, že má skutečně rakovinu prsu.

Byl to plnoštíhlý muž, poměrně zdravě žijící, a na první pohled nevykazoval žádné dispozice k nemoci, řekla Regina Šírová, vedoucí lékařka screeningových center skupiny MEDICON a dodala: Mezi rizikové faktory patří obezita, rodinné dispozice, genetické mutace, případně u mužů to může být dlouhodobá hormonální léčba z důvodu jiného onemocnění. U tohoto pacienta jsme nic takového nenašli.

Karel diagnózu přijal podle lékařky s překvapením. Naštěstí přišel včas, nádor byl malý, dobře ohraničený a prozatím se nikam nerozšířil, takže podstoupil operaci a následnou zajišťovací léčbu. Nyní chodí každý rok pravidelně na kontroly, je zdráv a rakovina se nevrátila. Celou tuto zkušenost bral tak, že už ví, co prožívají ženy, které jsou vystaveny daleko vyššímu riziku tohoto onemocnění.  řekla Blesk.cz MUDr. Šírová. 

Nezhoubné nádory v pubertě

Pokud k nám přijdou muži, tak jsou obecně méně vystrašení než ženy, neboť si možnost rakoviny prsu nepřipouští, spíše se na našich pracovištích cítí jaksi navíc, popisuje doktorka Šírová, která během své praxe už řadu mužů vyšetřila.

Nejčastější onemocnění prsu, které se u mužů vyskytuje, se jmenuje gynekomastie. Jedná se o hormonálně podmíněnou anomálii, která se projevuje menším množstvím mléčné žlázy, uložené pod uloženo pod prsním dvorcem, vysvětluje doktorka Šírová a pokračuje: Projevuje se zduřením v oblasti bradavky, někdy je to zduření bolestivé eventuálně celá oblast mírně zarudlá. Ale nejedná se o zhoubné onemocnění.

Toto onemocnění se objevuje hlavně u chlapců v období puberty, dále mezi 18 a 22 lety a pak u starších mužů. Samotná rakovina prsu má podobné příznaky s tím rozdílem, že zduření v oblasti prsního dvorce bývá tuhé a může být bolestivé i nebolestivé.

Nejdřív mamografie, pak biopsie

Pokud dorazí muž do mamografického centra, tak v případě, že je starší 40 let, provádíme mamografii a pak následuje ve většině případů ultrazvuk, popisuje postup vyšetření doktorka Šírová. Kombinace obou metod pomůže podezřelý nález vyloučit či potvrdit. Teprve po tomto vyšetření se lékaři rozhodují, zda provedou biopsii, tedy odebrání vzorků.

Operace je nutná

Pokud se prokáže, že má muž zhoubný nádor, následuje ve většině případů nejprve operace a pak zajišťovací léčba onkologická. Podle typu a velikosti a rozsahu nádorového onemocnění se volí léčebný postup tak, aby byl pro každého pacienta co nejvhodnější. V případě, že je nádorové postižení pokročilejší a zasahuje ke kůži či prsnímu svalu, tak pacienti podstupují nejprve celkovou léčbu, tedy chemoterapii a pak teprve operaci. Muži podle doktorky Šírové dorazí na vyšetření spíše v časnějších stadiích, kdy je nádor lokalizován v prsní tkáni bez výše uvedeného prorůstání do okolí. 

Koho se rakovina týká?

Samotná rakovina prsu postihuje podle lékařky velmi malé množství mužů, ani ne procento z populace. I z tohoto důvodu se neprovádí žádná plošná preventivní vyšetření, vyjma minimálního množství mužů s genetickou mutací. Tito chodí i na prevenci. Vyskytuje se hlavně u starší generace. Muži jsou na tom lépe než ženy, jejichž věk, kdy se u nich projeví nádor prsu, se snižuje. Ohroženi jsou také muži, kteří mají vrozenou genetickou vadu, prodělali dlouhodobou léčbu pomocí estregenů při nádorech prostaty nebo při stimulaci u transsexuálů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi