Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mezi Prahou a Berounem bude jezdit Jiří Menzel: Dráhy pojmenovaly 169 spojů

Autor: uni, ČTK - 
4. prosince 2016
10:57

Po českých kolejích momentálně jezdí 169 spojů Českých drah, které nesou jména významných osobností, regionů, řek, hor nebo hradů. Po změně jízdního řádu 11. prosince další pojmenované spoje přibudou. Bude jich dohromady už zhruba 200, mezi nimi i první vlak pojmenovaný po žijícím člověku. 

Pojmenování vlaků má v Česku tradici od meziválečného období. V roce 1936 byl zaveden velmi rychlý vlak Slovenská strela. Další názvy přibyly po válce, například Ostravan. V 50. a 60. letech vyrazily na tratě především mezistátní expresy, jejichž jména se stala během desetiletí provozu skutečnými symboly cestování do vybraných míst. Byly to například Vindobona, Hungaria, Meridian, Balt-Orient nebo Pannonia Express.

V novém jízdním řádu budou nově pojmenované třeba některé spoje z Prahy na jih Čech. Svůj vlak bude mít Váša Příhoda, významný český houslista narozený ve Vodňanech. Přesný počet nových jmen zatím ČD neuvedly, budou to ale zhruba tři desítky spojů. „Můžeme tak hovořit odhadem o necelých 200 pojmenovaných spojích různých kategorií od dálkových expresů typu railjet po některé osobní vlaky,“ podotkl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

 

Vlak pojmenovaný po režisérovi Jiřímu Menzelovi samozřejmě souvisí s natáčením oscarového filmu Ostře sledované vlaky na nádraží v Loděnici u Prahy, od kterého letos uplynulo 50 let. Loděnice je jedním z nádraží na trati Praha – Rudná u Prahy – Beroun, na které byl zahájen provoz v prosinci 1897. Na budově tamní železniční stanice byla už v září odhalena pamětní deska, která natáčení snímku připomíná.

České dráhy nabízejí i komerční pojmenování vlaku. Cena je stanovena například podle typu vlaku, tratě a dalších faktorů, roční pronájem jména vlaku se ale pohybuje v řádu stovek tisíc korun. V minulosti měly vlaky například komerční názvy Přerovský Zubr, Klidná síla nebo Náchodský Primátor.

Zobrazit celou diskusi