Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Používáte neoriginální nabíječky? Může vás to stát život, 99 % neprošlo testy

Autor: pet - 
3. prosince 2016
10:40

Levná a padělaná elektronika na internetu. Pro mnoho nakupujících jde o způsob, jak ušetřit pár stovek navíc. Avšak padělky a neoriginální produkty s sebou přinášejí krutou daň. Internetový e-shop Amazon prodává padělané nabíječky společnosti Apple, které vás můžou stát i život, upozornil web Lidovky.cz.

Neoriginální nabíjecí adaptéry poznáte jednoduše. Zpravidla se obejdou bez manuálu k použití, nepůjdou zastrčit do standardní zásuvky nebo jim chybí výrobní značka CE.

Testem padělaných nabíječek, které z 99 procent neprošly, se zabýval britský Institut pro obchodní normy (Chartered Trading Standards Institute). Koupě falešné nabíječky Apple přes internet nemusí být zpravidla jen způsobem, jak ušetřit. „Možná to bude stát o pár liber míň, ale zboží, co je padělané nebo kupované z druhé ruky, je něco neznámého, co vás může stát domov, život nebo život někoho blízkého,“ řekl vedoucí institutu zodpovědného za výzkum, Leon Livermore.

Testem bezpečnosti prošly jen tři nabíječky ze čtyř set, které byly správně izolované a bezpečné pro uživatele. Institut se zaměřil na nabíječky z celého světa, a to i z Ameriky, Austrálie nebo Číny.

Dalším testem, který institut provedl, bylo testování okolo 3000 nabíječek z druhé ruky. Mimo hlavní město byla míra nevhodných nabíjecích adaptérů okolo 15 procent. V Londýně však míra rapidně vzrostla na 27 procent.

Celý průzkum je reakcí na dlouhodobou stížnost společnosti Apple, která se ohradila proti nabízeným padělkům na Amazonu. Už v říjnu zažalovala prodejce, který „ohrožoval“ zákazníky prodejem falešných nabíječek.

 

Zobrazit celou diskusi