Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vaši práci bude možná brzy dělat robot. Která zaměstnání jsou v ohrožení?

  • Autor: Mii - 
    3. 12. 2016
    20:43

    Většina odborníků se shoduje, že robotizace je nevyhnutelný jev. Roboti jsou v práci výkonnější, z dlouhodobého hlediska levnější, nestěžují si, netvoří odbory (alespoň zatím), jednoduše přináší samé výhody. Spoustě současných zaměstnání proto hrozí, že je roboti v blízké době opravdu nahradí. Ostatně už se to pomalu děje. Některá zaměstnání jsou ale náchylnější než ostatní.

  • 1.Zlom? Přijde v roce 2020

    Rok 2020 má být zlomovým. Krom toho, že se budou konat olympijské hry, mají roboti jen v USA nahradit pět milionů pracovních míst. A to je jen jedno z čísel, které uvedli ekonomové na konferenci World Economic Forum. Podle nich nás čeká „čtvrtá průmyslová revoluce“, která je charakterizovaná pokroky v genetickém inženýrství, umělé inteligenci, robotice, nanotechnologiích a 3D tisku.


    Jenže zatímco předchozí průmyslové revoluce tvořily pracovní místa, ta poslední je bude rušit. Analýza českého Úřadu vlády uvádí, že v ohrožení je až padesát procent pracovních příležitostí. Předseda Odborových svazů Josef Středula rozšiřování robotizace sice vítá z důvodu osvobození lidí od monotónní či namáhavé práce, je ale podle něj třeba myslet i na ostatní společenské důsledky. Jako třeba výpadek v sociálním pojištění.


    Jak se mohou lidé podobné věci bránit? Půjde to jenom skrze tzv. upskillingneustálé vzdělávání a rozšiřování svých schopností. Situace na trhu práce bude dravější.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | profimedia.cz

  • 2.Pokladní a prodavači

     

    Jednou ze skupin zaměstnanců, kterou roboti nahradí jako první, jsou pokladní a prodavači. Jejich výměna již probíhá. Například řetězec fastfoodových restaurací McDonald's po celém světě začal do svých restaurací umisťovat samoobslužné kiosky, kvůli kterým se počet pokladních na každé takové provozovně snížil na dvě. Podobný efekt mají samoobslužné poklady v obchodech s potravinami, které jsou časté i v Česku.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | AP

     

  • 3.Řidiči

    Další ohroženou skupinou jsou řidiči nejrůznějších dopravních prostředků. Současný vývoj samořízených vozidel dokazuje, že k ovládání aut není třeba člověk. Funkční technologie v této oblasti již existuje a v tuto chvíli se řeší, jak ji vylepšit, aby zvládala extrémní změny počasí. Také se řeší etická zodpovědnost v případě dopravní nehody a potřebné legislativní ukotvení. Nicméně testy v ostrém provozu probíhají a je jen otázkou času, kdy samořízené dopravní prostředky přijdou naplno. Ostatně na plánované trase metra D v Praze budou jezdit soupravy bez řidičů.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | ABB

  • 4.Administrativní pracovníci

    I zaměstnanci, jejichž náplní práce je zpráva čísel, vyplňování tabulek a jiná administrativa, jsou v ohrožení. V jejich případě to ale nebude nahrazení fyzickým robotem jako u prodavačů, ale nahrazení softwarem. Programy jsou stále komplexnější a dokážou ve spojení se zvyšujícím se výpočetním výkonem čím dál lépe analyzovat data.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | Reuters

  • 5.Vojáci

    Je to možná překvapující, ale voják jako osoba z masa a kostí už není v dnešní době moc efektivním nástrojem boje a tento trend bude i nadále pokračovat. Neznamená to, že vojáci vymizí, ale budou dělat jiný typ práce. Na bojiště se přesouvají drony a jiné typy techniky.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | Reuters

  • 6.Pracovníci ve skladu

    Představte si obrovský sklad. Takový, jaký má například internetový obchod Amazon. Člověk bude vždy v logistice zboží pomalejší než robot, to je prostě fakt, a tak je třeba se připravit, že ve skladu prostě budou pracovat robotičtí pomocníci. V některých skladech Amazonu již pracují a společnost si to nemůže vynachválit. Bez robotů naskenovali 100 předmětů za hodinu, s roboty 300.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | Reuters

  • 7.Zemědělci

    Zemědělství je extrémně důležitou oblastí hospodářství. Současné množství potravin, které svět produkuje, by nikdy nebylo možné vyprodukovat bez strojů, které práci výrazně ulehčily. Schopnosti těchto strojů budou i nadále vzrůstat, což znamená, že i lidí pracujících v zemědělství bude třeba méně.

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | Reuters

  • 8.Uklízeči

    Jistě jste všichni zaznamenali vysavače, které jezdí samy, a vysávání tak zvládnou bez asistence člověka. Podobně to bude i u jiných činností spojených s úklidem. V Japonsku již mají roboty, kteří umí složit prádlo, ustlat postel nebo umýt okna. A to je jen začátek. Stejný osud jako uklízeče pravděpodobně potká i popeláře. 

    Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. Podstatná část zaměstnání je ohrožena robotizací. | Reuters

Omasta ( 6. ledna 2017 12:48 )

Vniknou nová pracovní místa. Článek říká A ale neříká B. Když budou mít lidi nižší příjmy, tak se logicky nevyplatí, aby všechno dělaly stroje a zase určité práce bude výhodnější dělat lidma. Skončí kapitalismus. Honby za co nejvyššími prodeji a zisky. Bude spíš rovnostářství a decentralizace. Tak jako nebudou muset být velké elektrárny a každý dům bude mít svou elektrárnu, tak nebudou muset být pekárny a další stroje budou miniaturní, že. Lidi si ohřijou polotovary doma. Budou zautomatizované eshopy, různé výkupny potravin, trhy. ní Každý výrobce něčeho bude mít vlastní obchod zařazený do vyhledávačů, takže nebude muset plýtvat energií na reklamu a prodej.

meverickx ( 3. prosince 2016 23:07 )

Heslo práce šlechtí ,, Už platit nebude ,, Budete všichni jednoho dne sedět na ***i doma ,.., Robot vám přinese nákup až do lednice ,, Nebudete muset dělat nic,, Tudíž podle mne ,začnou být lidé na světě zbyteční,.,. Někteří jsou už ted,,. Třeba takový Zdenek ,, tady na diskusi

Zobrazit celou diskusi