Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze hrozí epidemie HIV. Nechte se otestovat, naléhají lékaři

Jděte na rychlotesty, žádají lékaři.
Jděte na rychlotesty, žádají lékaři.  (Autor: ČTK)
Autor: Iva Dvořáková - 
1. prosince 2016
13:40

V Praze a dalších městech se stále víc rozrůstají gay komunity. A právě ty jsou ohroženy rizikem nákazy HIV. V rámci Světového dne boje proti AIDS se ve speciálním voze nechal veřejně otestovat na přítomnost viru HIV i generální konzul z velvyslanectví USA Nikolas Trendowski.

Trendowski se netají tím, že je gay, a na testy chodí pravidelně. „Poprvé jsem ale podstoupil tento rychlý test, kde se výsledek každý dozví během pár minut.

V rámci Světového dne boje proti AIDS se ve speciálním voze nechal veřejně otestovat na přítomnost viru HIV i generální konzul z velvyslanectví USA. V rámci Světového dne boje proti AIDS se ve speciálním voze nechal veřejně otestovat na přítomnost viru HIV i generální konzul z velvyslanectví USA. | AMI

Podle mě by každý gay, i ten, kdo žije rizikovým sexuálním životem, měl v rámci prevence testování podstupovat pravidelně. Já jsem byl naposledy na testech v říjnu,“ řekl Aha! Trendowski.

O nákaze otevřeně promluvil i HIV pozitivní Lukáš, podívejte se:

Video  Lukáš se při nechráněném sexu nakazil virem HIV. „Můžu si za to sám.“  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Pražská epidemie

Podle odborníků lze již v Praze oficiálně mluvit o začátku epidemie. To v praxi znamená, že je v současnosti HIV infikován každý 20. až 25. gay v hlavním městě. V Praze žije totiž přibližně 45 tisíc gayů, nahlášeno je přes 1500 nákaz HIV. „V Praze žije další asi 300 homosexuálů, kteří neví, že jsou infikováni virem HIV a že jej nevědomky mohou šířit dál,“ říká Ivo Procházka, vedoucí HIV poradny České společnosti AIDS pomoc. „Odhadujeme, že do deseti let bude infikován každý desátý gay v Praze.

To, že roste počet HIV případů, není nutně zapříčiněno tím, že se lidé více vystavují zdravotním rizikům. Problém je ten, že se Češi při pohlavním styku chrání málo. Kondom používá jen třetina lidí. Zbytek spoléhá na štěstí. Gayové používají kondom více. Přesto u nich hrozí vyšší riziko nákazy. Virus se totiž při homosexuálním styku přenáší snadněji. Proto by se gayové měli podle doktora Procházky nechat testovat aspoň jednou za rok. „A to i v případě, že nestřídají partnery.“

Prevence a testy

Stát by měl podle odborníků zlepšit přístup k prevenci onemocnění HIV především ve větších městech. Kromě používání kondomů by se měly rozšířit možnosti testování HIV. Pokud se necháte testovat neanonymně, uhradí vám odběry vaše zdravotní pojišťovna. Pokud trváte na anonymitě, zaplatíte asi 300 až 500 Kč. Existují i organizace, které nabízejí bezplatné anonymní testování. Navštívit je možné několik zařízení České společnosti AIDS pomoc v Praze, Ostravě, Olomouci a Zlíně. Pracovníci této organizace dokonce vyjíždějí i do terénu a ve speciálním voze zájemce otestují a poučí o prevenci.

Říct, neříct?

Nemocný nemá žádnou právní povinnost informovat své okolí o nákaze. Nemůže tedy spáchat trestný čin tím, že má chráněný sex s někým, koho o své nemoci neinformoval. Trestní odpovědnost naopak hrozí v případě, že s partnerem bude mít rizikový styk (např. nechráněný anální sex, nechráněný orální sex).

Nemocní důchodci i děti

Překvapivé je, že nemoc se šíří i mezi důchodci. Podle údajů VZP se s HIV léčilo 28 klientů starších 70 let, z čehož 6 už dokonce překročilo 80 let věku. HIV je více rozšířen mezi muži než mezi ženami. Nejvíce zasažena je věková skupina od 30 do 49 let (885 nemocných). Onemocnění se nevyhýbá ani dětem. Ve věkové skupině do 18 let se s HIV léčilo 66 klientů, 34 jich bylo dokonce mladších 9 let.