Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legionella ohrožuje bytové domy: Problémy hlásí 3 města

Autor: deb - 
1. prosince 2016
14:03

Bakterie legionella se objevila v rozvodech teplé vody bytových domů v Rychnově nad Kněžnou, Vamberku a Častolovicích. Nyní se voda musí předehřívat na 75 stupňů. V plánu je vyměnit u desítky domů vodovodní trubky. Na případ upozornily Novinky.cz.

Výskyt legionelly prokázaly rozbory v domech starých dvacet až třicet let. Bakterie se objevila v objektech družstva Průkopník poprvé. „Uživatelé bytů by měli vyvařit sprchové hlavice a opatrně nakládat s přehřátou vodou, aby nedošlo k opaření. Vodu by měli nejprve odpustit,“ poradil Jaroslav Ptáček, technik družstva Průkopník. 

Pro lidi s oslabeným imunitním systémem je legionella nebezpečná. „Vysoké dávky mohou u oslabených jedinců v horším případě způsobit těžší formu zápalu plic, tzv. legionelózu, nebo se mohou projevit jako tzv. pontiacká horečka, která nepostihuje plíce, ale jen horní cesty dýchací,“ řekla Veronika Krejčí, mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Bakterie legionella (ilustrační foto) Bakterie legionella (ilustrační foto) | Profimedia

Na popud obyvatelky družstevního domu došlo k rozborům vody. „Dala kontrolní otázku, zda provádíme v souvislosti s legionellou odběry teplé vody. Nechali jsme udělat dvanáct odběrů, z nichž bylo osm pozitivních,“ popisuje Ptáček. I když jeden rozbor vody přijde na zhruba tisíc korun, tak družstvo chce dále v rozborech pokračovat. „Jde o to, aby lidi, pokud by další rozbory byly negativní, neprotestovali, že mrháme penězi,“ řekl Ptáček.

Výměnu rozvodů teplé vody družstvo postupně provede ve všech domech během jednoho dne po Vánocích. „Ráno začneme a večer vodu opět pustíme,“ slibuje Ptáček. Náklady na jeden byt se mají pohybovat okolo deseti tisíc korun.

Náklady na likvidaci legionelly obyvatele bytů nezatíží. „Každý dům disponuje fondem, z něhož se podobné záležitosti hradí. Jelikož s tím doposud nemáme žádné zkušenosti, nelze přesně říci, kolik to bude stát. Záleží, jaká se budou provádět opatření. Rozvody nebudeme měnit pouze kvůli legionelle. Mnohé jsou zastaralé a bylo by je stejně třeba vyměnit,“ podotkl Rousek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi