Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Změny v zákoně kvůli utýrané učitelce: Ochrání je novela, změní se i financování

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2016
20:03

Učitelé budou více chráněni před fyzickými a slovními útoky svých žáků. Součástí novely školského zákona by se totiž v reakci na kauzu šikanované učitelky ze Střední průmyslové školy na Třebešíně mohl stát návrh školského výboru ohledně ustanovení týkajících se větší ochrany učitelů. Novela také předpokládá změny ve financování škol, a to nově podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů.

K ochraně učitelů by měly přispět jasná definice jejich postavení a povinnost ředitele zahájit řízení směřující k vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických či slovních útoků nejen vůči pedagogickým pracovníkům.

Pasáž je reakcí na opakované případy napadání učitelů, mimo jiné v souvislosti s kauzou šikanované učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze. Návrhy, aby učitelé mohli mít postavení veřejného činitele nebo úřední osoby, opakovaně odmítla ministerstva spravedlnosti a vnitra.

Reforma financování se bude podle předlohy týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce.

Vláda nechce změnit pouze financování soukromých a církevních škol, zůstane stejné. Proti tomu se postavila poslankyně KSČM Marta Semelová, podle níž by tyto školy měly být financovány jen svými zřizovateli. Podle Ivana Gabala (KDU-ČSL) tím Semelová chce fakticky zavést školné a pokračovat by mohla tím, že absolventům církevních škol zakáže studovat na školách vysokých. Ivana Dobešová (ANO) by chtěla zákonem upravit spolupráci středních odborných škol a učilišť s podniky.

Změní se i pravidla bufetů?

Jitka Chalánková (TOP 09) navrhla, aby o prodeji potravin ve školách rozhodovaly školské rady. Chce tak eliminovat takzvanou pamlskovou vyhlášku ministerstva školství, která podle ní vede k zavírání školních bufetů. Nina Nováková (TOP 09) by chtěla do zákona vtělit obecné cíle vzdělávání, mezi něž by mělo patřit pochopení a osvojení evropských kulturních hodnot a tradic humanismu, které vycházejí z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.

Nynější systém financování nezohledňuje rozsah vzdělávání, rozdíly mezi obory, zvýhodňuje školy s vyšší naplněností, uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Změny by podle ní měly přinést stabilizaci a předvídatelnost financování škol. Podle pravice ale není zřejmé, kolik peněz budou moci školy využít. Ministerstvo školství náklady na financování změny systému odhadlo pro první rok na 2,5 až 5 miliard korun.

tonulenka ( 29. listopadu 2016 20:57 )

Valachová,to je prostě dílo.Když se blbka dostane ke korytu tak neví jak by ještě předvedla,jak moc je moudrá/blbá/.

tonulenka ( 29. listopadu 2016 20:55 )

Iakže podle odučených hodin.Chudácí děcka, teď budou sedět ve škole od rána do večera,aby si učitelky vydělaly,i když se bude hodiny plkat o ničem.

ivoadller ( 29. listopadu 2016 20:38 )

V tomhle podělaným státě se vždycky dělá opatření až když je neštěstí dokonáno.

Zobrazit celou diskusi