Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Levné volání pro vězně? O2 kvůli zakázce podalo stížnost k ÚOHS

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2016
10:10

Telekomunikační firma O2 podala k ÚOHS podnět kvůli prošetření veřejné zakázky na volání vězňů. Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Informaci serveru Česká justice potvrdila mluvčí O2 Lucie Pecháčková s tím, že dopis antimonopolnímu úřadu firma odeslala v pátek.

Podle serveru nový operátor pro volání vězňů nabídl cenu sníženou z dosavadních 15 na necelé dvě koruny za minutu. Vítězná nabídka obsahovala cenu 0,027 Kč za vteřinu, druhá M-Communications nabídla 0,058 Kč a třetí O2 0,064 Kč.

O2 podle Pecháčkové navrhla řešení s řadou výhod, jako například zabezpečení klientským certifikátem, služby podpůrného kontaktního centra, administrační portál nebo možnost automatické blokace telefonního systému při poruše nahrávání hovorů. 

„V budoucnu je také možné služby snadno rozšířit například o možnost hovory zaznamenávat i textově, o modul pro analýzu klíčových slov z nahrávek nebo o hlasovou schránku. Pro vězně a jejich blízké je výhodou našeho řešení snadno dostupná předplacená karta, kterou by bylo možné v budoucnu využít třeba i pro platby za nákup v kantýně,“ dodala.

Vítězná společnost prý nemá platnou telekomunikační licenci

M-Communications se podle České justice s žádostí o přezkum obrátila na ministerstvo spravedlnosti a Vězeňskou službu mimo jiné s tím, že vítězná společnost je nevěrohodná, nedisponuje nyní platnou telekomunikační licencí, nezveřejňuje informace v obchodním rejstříku a nemá ani webové stránky.

Neúspěšní uchazeči upozorňují rovněž na to, že vysoutěžená cena 1,62 korun za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí. Zcela jasné není ani to, jak Vězeňská služba došla k tomu, že výše koncesního řízení je objemově malého rozsahu, tedy do 20 milionů korun za rok.

ÚOHS zatím podnět neobdržel. Na základě šetření může vydat předběžně opatření a zakázku dočasně pozastavit, než definitivně rozhodne. Může ji zrušit, udělit pokutu zadavateli anebo konstatovat, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

noacojezase ( 27. listopadu 2016 10:55 )

Chtělo by to pro vězně neomezené volání zadarmo.

Zobrazit celou diskusi