Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děti na drogách: Anna za ně platila sexem, po léčbě ji stáhly zpátky

Autor: Tomáš Polák - 
23. listopadu 2016
05:02

Anna (18), která si na drogy vydělávala prostitucí, vypadala před kamerou Blesk.cz odhodlaně. Nadobro se chtěla vyléčit ze závislosti na pervitinu. Po akutní léčbě v dětském odvykacím centru chtěla původně pokračovat do léčebny. Nakonec tam ale nenastoupila. Podle odborníků jde o klasický případ toho, kdy drogy zvítězí nad rozumem.

„Jsem začala se furt přestřelovat a chtěla jsem konec. Ale nevyšlo to, naštěstí, jsem tady a jdu se léčit,“ říkala Anna před kamerou Blesk.cz ještě před dvěma týdny. „Chci se z toho dostat, když mě chytli policajti a byla jsem na stanici, koukala jsem na sebe do zrcadla a už jsem to nebyla já. Zhubla jsem 18 kilo asi za 4 měsíce. A už jsem řekla, že s tím musím seknout,“ vzpomínala.

Jenomže její odhodlání moc dlouho nevydrželo. Ke konci svého pobytu v odvykacím zařízení, těsně před nástupem do dlouhodobé léčby, to Anna vzdala. „My jsme ji tady přemlouvali a v podstatě na ni byl ten detox dlouhý, kdyby ji vzali dříve, tak si myslím, že tam i nastoupí. Ale ona si bláhově ve své naivitě myslela, že to zvládne venku, ale 4 dny byly moc dlouho,“ řekl Blesk.cz sociální pracovník Martin Triebenekl.

Podle jeho informací se ale Anna „na svobodě“ chvíli držela. „Ona si požádala v pondělí o to propuštění a ve čtvrtek měla nástup. Ale nešla k mámě. S tou jsem si volal a ona říkala, že nějakou chvíli to vydržela, že snad dokonce do středy se jí ještě ozývala,“ řekl sociální pracovník. Anna si prý vyřizovala podporu na Úřadu práce a stihla také zajít za kurátorem pro dospělé.

Video  Zpověď dívky (18): Po rozvodu rodičů přišel pád, chtěla jsem se ufetovat.  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ale den má 24 hodin, což je dlouhá doba, a na těch úřadech to vyřídí dopoledne, a když nemá kam jít, tak kontaktuje ty svoje staré známé a pak už se to veze,“ poznamenal Triebenekl. „My jsme ji přesvědčovali, ať to nedělá, ať tady zůstane, ale ono jí lezlo na nervy, že nemohla nikam volat, byť je jí 18, tak jsme jí nedovolili dojít si na úřad a podobně, zase kvůli těm ostatním pacientům,“ vysvětlil.

Podle Michaely Štáfkové, vedoucí Adiktologické dorostové ambulance sociální intervence Kladno, kam mladí narkomané ambulantně dochází na léčbu, se není čemu divit. „Rozumím tomu, že se slečna rozhodla nepokračovat v léčbě, protože evidentně jí to nepřinášelo uspokojení. Děti mají tendenci se uchylovat k návykovým látkám, protože hledají něco, co je zabaví, něco extrémního, co jim udělá dobře, co je pobaví, co je uvolní, že nemusí nic řešit,“ řekla Štáfková. „Ten únik je celkem pochopitelný, to děláme i my dospělí. Také unikáme, někdo k televizi, jiný třeba do cukrárny,“ dodala.

Anna podle ní evidentně usoudila, že tenhle únik jí v životě stále v něčem pomáhá a je spíš užitečný a pomáhající než škodlivý. „Proto také dost často, až když se dostanou děti, ale i dospělí na takzvané dno – to znamená, že nemají zázemí, rodina se s nimi rozloučí, vyhodí je z domova, přestanou je podporovat, tak teprve po tom dně zjistí, že tenhle styl života jim nepomáhá a že jim spíš škodí, a pak se rozhodnout,“ upozornila odbornice.

V jakékoliv léčbě závislosti je podle ní důležitý nejdřív náhled na věc. „Říct si: ano, mám problém, zdá se, že jsem závislý člověk. Až když ten náhled konečně lidé mají, což trvá nějakou dobu a u dětí to trvá ještě déle, tak se mohou rozhodnout k léčbě,“ popsala. U teenagerů je podle ní navíc náhled na věc daleko obtížnější, jelikož ho mají zkreslený.

Podle ní ale ani lidé, kteří se rozhodnou léčit, nemají vyhráno. „Je to jako s alkoholiky, člověk alkoholikem zůstane do konce života a může se k pití vrátit. Co se týká uživatelů drog, tak tam je to těžké, protože kdo zkusil žít chvilku na drogách, tak lidé chodí a říkají: to jako máme ten nudnej život už do konce života žít? A my říkáme: ano, je to nudný, ale má to svoje výhody,“ popsala odbornice.

Chronicky závislí lidé potřebují fascinaci ke svému životu. A ta droga, ať už je to alkohol, droga, nebo třeba počítač, tak to je pro ně fascinace a je to pro ně těžké se toho vzdát, a tak pořád hledají nějakou náhražku,“ uzavřela.



Mikusa ( 30. dubna 2017 21:12 )

 Je snadny slapnout v dnesni dobe do hovna,ale horsi se znej dostat..Vim o cem mluvim..Slecne to jeste asi bude naky rok trvat,ale drzim pesti at najde tu silu a smysl proc s tim skoncit..Me to trvalo 17 let nez jsem pochopila,ze to neni sranda ani zabava..Ale pokud nebude chtit sama,tak zadna lecebna,ustav detox a ani 1000 psychologu ji nepomuze..Je lehke soudit,ale horsi pochopit tu dusicku proc to vubec dela..jedne vec je zavislost a druha vec je co vite vlastne o jejim zivote a jejim PROC VLASTNE BERE..Nesudte...

jany ( 23. listopadu 2016 13:06 )

ano, to obhajovani se mi taky moc nelibi

blah.. ( 23. listopadu 2016 12:18 )

Z tej uz nikdy nic nebude. Je ompletne stratena.

sores ( 23. listopadu 2016 12:03 )

Šla si vyřizovat podporu??? Nic nemá dostat, ať jde makat rukama ,třeba i metat ulice je jich dost zadělaných od čoklů i lidí! Takové stát platí z našich daní co makáme!To je ale svi.nstvo! Nuda je největší zabiják lidstva!Pokud se člověk nudí vymýšlí si blbosti jak by zabil čas. Musí dělat něco co ho naplňuje a hlavně baví a to pořád.

zednik ( 23. listopadu 2016 10:08 )

Nějak tomu nerozumím. Ten článek je tedy obhajoba Anduly, která vlastně ve svých 18 letech vůbec za nic nemůže ? "Slečna se rozhodla nepokračovat v léčbě, protože evidentně jí to nepřinášelo uspokojení".... tahle věta mě dostala

Zobrazit celou diskusi