Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šli jsme do noclehárny pro bezdomovce. Proč úkryt před mrazem někteří odmítají?

Autor: Tomáš Polák - 
16. listopadu 2016
18:55

Jen v Praze zabily mrazy od začátku listopadu celkem 12 bezdomovců. Přitom například Armáda spásy letos rozšiřuje své zimní programy po celém Česku. Blesk.cz navštívil jednu z nocleháren, která pojme několik desítek osob bez domova v pražských Holešovicích. Bezdomovci tam ale občas odmítají přespat.

„Jako je to dobrý. Vždycky jsem tam přišla unavená z celého dne. Vykoupala jsem se tam nebo najedla, a pak řešila dál svoji situaci,“ řekla Blesk.cz paní Dana, která byla deset let na ulici. I ona v minulosti noclehárnu pravidelně využívala. Nestěžuje si, ale přiznává, že i symbolická platba 30 korun pro ni byla občas fatální.

„Poplatek funguje také výchovně, že se za věci má platit. Ale samozřejmě pokud jde o záchranu života, tak žádné poplatky nevybíráme,“ uvedl pro Blesk.cz Jan F. Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy. Podle Krupy se díky zimním programům daří dostávat i k novým klientům, kterým pak může Armáda spásy dále pomoci. „Když jsme s tím začali v roce 2011, tak jsme získali přes zimní období asi 11 tisíc kontaktů a v letošním roce už očekáváme k 30 tisícům,“ řekl ředitel.

Video  Podívali jsme se do noclehárny pro bezdomovce. Záchranu před mrazem občas odmítají.  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Noclehárna funguje celoročně a pro každého člověka bez domova. A princip je jednoduchý, „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. „Každý dostane lůžko, čisté povlečení, ručník, mýdlo. Může se umýt. U zvláště znečištěných je možná i výměna oblečení,“ popsal ředitel. Lidé také dostanou k večeři teplou polévku a čaj.

Celou noc na židli

Pokud se bezdomovci do noclehárny nevejdou, v zimním období otevírá Armáda spásy i službu tzv. volné židle. Mohou se tak dostat alespoň do místnosti, která běžně funguje jako denní nízkoprahové centrum. „Tam ti lidé nemají lůžko, tam se přichází schovat před mrazem. To znamená, že většina z nich sedí na židli, někde máme alespoň pár matrací, ale cílem je schovat je před mrazem,“ doplnil.

Mezi lidmi bez domova jsou ale i tací, kteří raději přečkávají zimu venku na ulici a nočních programů využít nechtějí. „Může se to stát třeba z toho důvodu, že se obává toho velkého počtu lidí, kteří na té noclehárně budou nebo že nechce opustit to svoje místo, poněvadž když ho opustí, tak s největší pravděpodobností tam může někdo přijít, něco mu vzít a podobně,“ vysvětlila sociální pracovnice Michaela Skopová.

Lidé v terénu ošetřují omrzliny

Pro takové osoby funguje ještě noční terénní služba, která nosí osobám bez přístřeší alespoň základní potraviny s delší dobou trvanlivosti – paštiky, sušenky nebo polévky. Kromě toho provádějí základní ošetření přímo v terénu. Zejména v zimě pak ošetřují kromě odřenin nebo bércových vředů také omrzliny.

Program myslí také na bezdomovce, kteří jsou v době mrazivého počasí zrovna propuštění z nemocniční péče. „V lepším případě nás kontaktuje ta nemocnice přímo, že mají tohoto člověka, a my pro něj pak zajistíme službu nebo přes zimu funguje dispečink, který kontaktuje mobilní terénní službu. Ta pro něj zajede a převeze ho do nějaké z nocleháren. Většinou se mezi sebou ty instituce nějak domluví,“ doplnila Skopová.

Novinkou letošního roku v Praze je otevření nové noclehárny v Praze na Vackově s 80 lůžky. Armáda spásy operuje ale i v jiných částech republiky, v Ostravě, Šumperku, Karlových Varech, Opavě, Brně, Krnově, Havířově nebo Opavě. Náklady na provoz loni činily 866 tisíc korun a financovány byly částečně z města, vlastních zdrojů a z potravinové banky.



Bocian ( 17. listopadu 2016 08:05 )

Jenže bezdomovců jsou desetitisíce a jejich počet stále roste, díky naprosto likvidačně nastaveným zákonům o exekuci. Vám se zdá normální, že se u nás vede ročně cca. milion exekucí ? A průběh většiny exekucí(nejdražších v EU)je likvidační. K tomu aby se stal občan bezdomovcem stačí opravdu málo např. rozvod manžeství nebo ztráta zaměstnání a nezaplacení pár složenek, atd...

Bocian ( 17. listopadu 2016 07:55 )

Pojem "příživnictví" je na místě pouze v podmínkách, kdy má občan právo na práci(tak jak to bylo za socialismu. Ale podmínkách ranného kapitalismu našeho Exekutistánu je "příživnictví" nesmysl. Nezaměstnanost v kapitalistickém systému je totiž zákonitá a pro firmy výhodná věc. Díky nezaměstnanosti firmy určují podmínky za kterých příjmou zaměstnance. A snaha firem v Exekutistáně je občana odrbat a okrást kde jen to jde. Takže bezdomovců a lidí v exekuci bude nadále příbývá po exponenciále.

Deneček ( 17. listopadu 2016 05:04 )

Takové "služby" za komunistů nebyly,všichni museli pracovat,firmy měli vyhřívané ubytovny a pohodlí,zbytek bydlel ve státních nebo podnikových bytech.

cheguevara2 ( 17. listopadu 2016 00:07 )

osvětlil..... a čím? Mohorita je zralej na Bohnice

cheguevara2 ( 17. listopadu 2016 00:04 )

To jistě, blbečku. A kdes tohle vzal? To vám říkali na sjezdech KSČ? Naštěstí je to už pryč. Říkalo se jim příživníci a byli v kriminále a my to platili. Takže stěr, blbe rudej

Zobrazit celou diskusi