Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

České dráhy možná nabízely moc levné jízdenky, posvítí si na ně Evropská komise

Autor: ČTK, Mii - 
10. listopadu 2016
13:24

České dráhy právě čelí vyšetřovaní Evropské komise, jestli si ve snaze vytlačit v osobní železniční dopravě konkurenci neúčtovaly ceny, které byly nižší než náklady. Takový postup by totiž byl v rozporu s antimonopolními pravidly Unie. Komise na to upozornila ve čtvrtek.

„Musíme podrobně prozkoumat obchodní praktiky společnosti České dráhy, abychom se ujistili, že nevytlačují konkurenty v neprospěch cestujících,“ uvedla v tiskové zprávě eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Komise upozornila, že čtvrteční krok nepředjímá výsledek vyšetřování. Kvůli šetření Komise letos v dubnu uskutečnila kontroly v prostorách ČD.

Brusel se bude podle tiskové zprávy věcí „zabývat prioritně“. Pro šetření nejsou stanoveny žádné právní lhůty a jeho délka závisí obvykle na složitosti případu nebo třeba na tom, jak vyšetřovaná firma s Komisí spolupracuje. 

České dráhy byly do roku 2011 jedinou společnosti nabízející služby na železniční trati z Prahy do Ostravy. Poté, co na tento trh vstoupily v roce 2011 a 2012 konkurenční firmy RegioJet a LEO Express, společnost podle Komise „značně snížila ceny účtovaně cestujícím na této trase“. 

Komise prý intenzivní cenovou konkurenci vítá. Je ve prospěch cestujícím. Má ale obavy, že ČD mohly účtovat tak nízké ceny, že by ani nepokryly náklady služby. „Takové praktiky mohou bránit konkurentům, aby zůstali na trhu, což je v neprospěch cestujících,“ uvedla Komise. 

Unijní smlouvy zakazují zneužívání dominantního postavení na trhu, které může nepříznivě ovlivnit obchod mezi členskými státy EU. Takové zneužívání může zahrnovat nepřiměřené nákupní nebo prodejní ceny anebo jiné nerovné obchodní podmínky.

mandat ( 10. listopadu 2016 16:45 )

 Vzhledem k platum, co mate v CR,tak ceny jizdenek jsou predrazene.EU komise by si mela posvitit na platy ceskych pracujicich a samozrejme na zaprodanou vladu.

Zobrazit celou diskusi