Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

RegioJet prodává jízdenky z Prahy až do Bratislavy. Neví ale, jak vlaky pojedou

Vlak RegioJet
Vlak RegioJet  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
9. listopadu 2016
14:26

Železniční dopravce RegioJet dnes zahájil prodej jízdenek na vlaky spojující Prahu, Brno a Bratislavu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. A to i přesto, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosud nezveřejnila jízdní řády a nerozhodla o tom, zda v daných časech bude jezdit společnost Radima Jančury nebo České dráhy (ČD).

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš ve středu řekl, že se věc stále řeší a jasno musí být nejpozději do konce listopadu. Jízdenky na tyto spoje prodávají i České dráhy, které věří, že SŽDC přidělí kapacitu jim, sdělila ČTK mluvčí ČD Monika Bezuchová.

Stát ušetří 20 milionů na dotacích

Jančura požádal o kapacitu na tři páry vlaků, které chce provozovat bez dotací. Dosud v daných časech jezdí vlaky ČD, které v provozu chtějí pokračovat. „Stát tak díky tomu ušetří na dotacích až 20 milionů korun ročně, které doposud platil na tyto ztrátové spoje. Proto ministerstvo dopravy nabídku RegioJetu uvítalo a v souladu se zákonem rozhodlo o ukončení dotování těchto spojů,“ uvedl Jančura. To potvrdil i mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. „Jak RegioJet, tak České dráhy deklarovaly, že chtějí dané spoje jezdit na komerční riziko,“ řekl. Jančura by chtěl brzy mezi Prahou a Brnem jezdit častěji, výhledově každou hodinu. Státní dopravce uvedl, že podle jeho právního názoru má přednostní právo jezdit v dané časy on.

Dosud jezdí expresní vlaky mezi Brnem a Prahou v závazku veřejné služby a stát Českým drahám doplácí ztrátu z provozu těchto vlaků. „Domníváme se, že ve střednědobém horizontu, pokud nastoupí spoje RegioJetu na tuto trasu, dojde ke zvýšení výdajů z veřejných rozpočtů. Proto jsme požadovali test hospodářské vyváženosti, který by to v případě nástupu soukromého dopravce vyvrátil,“ uvedla Bezuchová.

Praha - Brno za 175 korun

Jízdenka mezi Brnem a Prahou bude stát u RegioJetu 175 korun pro držitele bezplatných kreditových jízdenek ve třídě Standard, což odpovídá druhé třídě Českých drah. Ostatní zaplatí 219 korun. Ceny jsou tak prakticky shodné s národním dopravcem. Držitelé In-karet platí od 169 do 179 korun, ostatní obvykle 219, s větším předstihem lze koupit jízdenku od 189 korun.

Jízdenka z Prahy do Bratislavy bude stát 394 korun s kreditovou jízdenkou, bez ní 399. U ČD zákazník zaplatí s jednodenním předstihem 497 korun, s alespoň třídenním předstihem 414 korun.

Dva páry vlaků mají jet do Bratislavy, jeden přes Břeclav do Starého Města u Uherského Hradiště. Z Brna budou vlaky odjíždět v 6:09, v 7:09 a 17:09, z Prahy 7:19, 15:19 a 17:19. Jízdní doba je prakticky shodná jako u Českých drah. Z Prahy do Brna má cesta trvat zhruba dvě a půl hodiny, do Bratislavy čtyři hodiny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi