Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kýla ze zvedání těžkých věcí je mýtus. Co vám ji opravdu způsobí?

Autor: ula - 
8. listopadu 2016
21:30

Možná si pamatujete na poučku našich maminek a babiček, abychom nezvedali těžké věci, jinak nám hrozí kýla. Rychle na to zapomeňte. Za všechno může pevnost břišní stěny, která je dána geneticky. Pokud je oslabená, máme větší šanci kýlu dostat. Navíc se nemusí objevit pouze u pupku, ale i v tříslech. Nenápadný problém pak může pořádně znepříjemnit život.

Vychlípnutá pobřišnice, přes kterou se orgány dutiny břišní dostanou „ven“. Tak by se dal popsat stav, kterému obecně říkáme kýla. Nejčastější typy kýly v tříslech, na stehně či u pupku jsme schopni většinou poznat sami. Nápadná bulka však dokáže zmizet a lidé tak návštěvu lékaře odkládají, zvláště když kýla obvykle dlouho nebolí.

Kýla z těžkých předmětů?

Břišní dutinu chrání podbřišnice, která slouží jako obal většiny břišních orgánů. Pokud se břišní stěna naruší nebo oslabí, podbřišnice se může vychlípnout a z břišní dutiny se do ní mohou dostat některé orgány.

Takže kýla ze zvedání těžkých předmětů je jen pověra. Za vše může oslabená břišní stěna. Její pevnost je dána geneticky.

Brániční kýla

Zvláštní kapitolu pak tvoří kýla brániční, která na těle není vůbec patrná a často se projevuje jen pálením žáhy. „Ty nejběžnější kýly v tříslech si vestoje nahmatáte snadno, ale když si lehnete, tak zmizí a řada lidí tím považuje problém za vyřešený. Jenže kýla je taková milenka na život a na smrt. Sama od sebe vás rozhodně neopustí a navíc roste,“ říká vedoucí Centra jednodenní chirurgie pražské polikliniky Medicon Vysočany Jiří Fencl.

Kýla velikosti grepu


Mnoho lidí tak s kýlou žije zdánlivě bez problémů, dokud se kýla nezvětší do skutečně nepřehlédnutelných rozměrů. Kýla dokáže běžně dorůst do velikosti grepu a v extrémním případě se může takzvaně uskřinout – střevo se natlačí do třísla a skřípne se. Nejvíce rizikové jsou obvykle kýly v jizvách po předchozích operacích či překvapivě nepříliš velké pupeční kýly.

Příznaky kýly

  • slabost, tlak, pálení nebo bolest v břiše, v tříslech nebo v šourku,
  • vydutí nebo bulka v břiše, v tříslech nebo v šourku, viditelné při kašli,
  • bolest při námaze, zvedání těžších předmětů nebo při kašli,
  • pocit, jako by se vám v břiše něco přetrhlo.

Nové metody odstranění

Pokud se již kýla vytvoří, žádná rozumná prevence uskřinutí kromě operace neexistuje. Usilovné cvičení vede spíše ke zvětšení kýly a zvýšení rizika komplikací, nikoliv k vyřešení problému. „Je to jako se vším. Nejlépe se zbavíte kýly hned na začátku co nejdříve od jejího vzniku. Dnes máme k dispozici i laparoskopické metody, kdy přijdete na operaci v den výkonu, druhý den jdete domů a následující dny jste schopni normálně fungovat prakticky bez výraznějších omezení,“ popisuje metodu takzvané jednodenní chirurgie Fencl.

Rychlý zákrok má podle lékařů proti běžné operaci jen minimum rizik a návrat kýly na stejném místě je prakticky takřka vyloučený. Pro operaci je prý navíc příznivý čas podzimu či zimy, kdy tělo přirozeně tlumí fyzickou aktivitu a člověk má pocit, že si krátkou návštěvu nemocnice může dovolit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi