Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

81 tisíc za malou značku: Silničáři si pořádně připlatili, a to bez soutěže

Za malou značku zaplatilo ŘSD 81 tisíc korun. Předražené, míní firmy.
Za malou značku zaplatilo ŘSD 81 tisíc korun. Předražené, míní firmy.  (Autor: Profimedia)
Autor: tmp - 
5. listopadu 2016
09:07

Celkem 81 tisíc korun zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic za výměnu poškozené dopravní značky o velikosti 60 x 30 centimetrů. Kus plechu s reálnou hodnotou v řádu stokorun vyměnila firma Jerex, která se k zakázce dostala bez soutěže. Upozornil server iDnes.cz.

Dopravní značka byla zničena během autonehody na dálnici D1 na 254. kilometru a jde o tzv. kilometrovník, ve vyhlášce uváděný jako IS18a. Peníze sice nakonec zaplatí pojišťovna z povinného ručení řidiče, který nehodu způsobil, ale i tak zůstává nad cenou za značku rozum stát.

Firmy z oboru mají jasno: zakázka je předražená. Výměna takové značky by měla stát maximálně pár tisícovek. Samotná práce a materiál podle mluvčího ředitelství Jana Rýdla stály dohromady asi jedenáct tisíc korun. Dalších asi padesát tisíc pak prý šlo na takzvané dopravně inženýrské opatření, což jsou značky omezující dočasně provoz kolem místa, kde se pracuje. Ty prý ředitelství nemělo.

ŘSD: Museli jsme si značky půjčit

„Obvykle používáme své vlastní, ale v tomto případě byly všechny značky použité jinde, a tak jsme museli využít možnosti pronájmu,“ snažil se vysvětlit Rýdl. „Nelze tvrdit, že každá výměna značky stojí tolik jako v tomto případě,“ dodal.
Firma Jerex dostala zakázku bez výběrového řízení, a to jen šest dní po nehodě. Podle ŘSD se o opravy po nehodách nesoutěží kvůli rychlosti rekonstrukce. Na výměnu ale dostala firma čas až do konce listopadu.

Samotná společnost Jerex nechala prý všechny zaslané dotazy serveru iDnes.cz bez odpovědi. Server ale upozornil, že stejná firma patří mezi ty, které dostávají nejčastěji od ŘSD malé zakázky bez soutěží. Jiné firmy tak nemají šanci se o zakázce dozvědět. Netransparentní jednání se stalo osudným i pro bývalého šéfa provozu ŘSD Miloše Štěpána, který kvůli takovým praktikám musel skončit.

anna ( 5. listopadu 2016 18:35 )

Strejda nebo kamarád potřeboval rychle vydělat peníze. Nedivím se odpovědím na naše poptávky, když potřebujime jakoukoli firmu: To nám nestojí za to - počkáme si na státní zakázku! ... Velká nestydatost - a vědí, že se jim hic nestane!

LordHoror ( 5. listopadu 2016 09:46 )

Možná že to měnili na obezny dráze

LordHoror ( 5. listopadu 2016 09:42 )

 kus zbytecnyho plechu a člověk se může stát bezdomovcem jen doufám že to pojišťovna řádně vyšetří a měly by padat hlavy organizovaný zločin v přímem přenosu neuvěřitelný

Zobrazit celou diskusi