Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČOI: Alza porušila zákaz prodeje ve svátek. Kontroloři v ní 28. října nakoupili

Autor: mib - 
28. října 2016
17:21

Podle zákona v den pátečního státního svátku nemohla řada obchodů - větších 200 metrů čtverečních - nabízet své služby a prodávat zákazníkům produkty. Každý řetězec se s tím vypořádal po svém. Některé pravidla respektovaly, jiné se je snažily lehce přechytračit. Zákazníci tak mohli zavítat do hračkářství Hamleys, do obchodu s elektronikou Alza či do obchodu s potravinami na náměstí Míru. Blesk.cz zjišťoval, jestli prodejci dodržovali podmínky. 

Obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních musí o sedmi svátcích v roce zavřít své dveře před zákazníky. Vůbec poprvé se zákon uplatnil na letošní svátek vzniku samostatného Československa. Zůstala ovšem otevřena část obchodních center, ale také například hračkářství Hamleys.

Dnes neprodáváme žádné produkty, veškeré atrakce, které jsou standardně placené, jsou zdarma. Rozhodli jsme nechat otevřeno, zákon nezakazuje mít otevřeno, ale nic neprodáváme,“ řekl pro Blesk.cz ředitel Hamleys pro ČR Pavel Čmelík.



Podle něj se nasazení zaměstnanců rozchází s čísly, které předkládaly odbory, a to, že chce až 80 procent zaměstnanců zůstat doma. „Navrhovali jsme zaměstnancům, aby doma zůstali, oni se ale rozhodli jít do práce,“ uvedl Čmelík. V hračkářství mohou lidé podepsat petici proti zákonu o otevírací době. Čmelík to považuje za jeden z kroků, jak se zákazu zbavit.

ČOI: Alza porušuje předpisy

Obchod s elektronikou Alza, který avizoval, že bude v pražských Holešovicích své zboží pouze vydávat, podle mluvčího České obchodní inspekce (ČOI) Jiřího Fröhlicha porušil zákon tím, že výrobky prodával. „Prodejna měla více než 200 metrů čtverečních a probíhal v ní prodej. Inspektoři na místě zboží vybrali, objednali, zaplatili i vyzvedli. Co jiného to je než prodej,“ řekl pro Blesk.cz Fröhlich.

To ale Alza odmítá. „Neporušujeme platné předpisy. Prodejna slouží k výdeji zboží a řešení reklamací,“ tvrdí místopředseda představenstva Alza.cz Tomáš Havryluk. Podle Alzy uzavírají zákaznicí kupní smlouvy na webových stránkách, a ne přímo na provozovnách.

Všechny obchody s potravinami mají zavřeno, až na dva obchody řetězce Albert. Jeden z nich je situován na náměstí Míru. Původně obchodník avizoval, že otevře prodejen šest. Vedení se ale k zákazu nechtělo vyjádřit.

„Jsem rád, že jsem si mohl koupit jídlo, že je tu otevřeno,“ uvedl jeden ze zákazníků. Jiný se svěřil, že jde z Vinohradské tržnice a jinde by nákup nesehnal.

Na celou reportáž se podívejte ve videu:

Video  Jak se nakupovalo ve svátek?  - Michaela Bezvodová, Petr Soukup
Video se připravuje ...


Stegosaurus ( 10. března 2017 22:44 )

Reklama na www.alza.cz je na draka když tam koupíte set top box na DVB-T2 a doma ten set top box na DVB-T2 přopojíte k televizi jako to skoušel můj kamarád Fratišek Hák tak ten ne fungoval a blbnul mu display a ne šli mu na ladit programy a tak ten set top box na DVB-T2 šel vrátit do obchodu alza.cz a jenže mu novej ne daly tak se můj kamarád František Hák obrátil na obchod www.Elektro Okay.cz a tam koupil set top box na DVB-T2 a kterej mu konečně funguje

Lencav ( 31. října 2016 06:18 )

Nejsem uplny odpurce tohoto zakona ALE: 1) zamestnanci velkych obchodu (prodavacky) delaji za male mzdy a vim, ze se kolikrat o svatky dohaduji aby je meli, protoze jsou lepe placene a k male mzde je kazda kacka dovra..takze misto aby zemto lidem zakon udelal radost, tak je spis nastval..a to neni vymysl ale potvrzene od lidi z tohoto okruhu 2) zakon zakazuje prodej soukromym subjektum, coz je nesmysl..proc to tedy nezakazou napr.telefonnim operatorum mobilnich spolecnosti? Dyt ve svatek take lide nemusi volat a resit zbytecnosti.jen tam nechat automat na zjisteni PUKu a je to...

mischelin ( 30. října 2016 20:37 )

 Nevím, kde kdo pracuje, ale to volno má byt aby si každý odpočinul, ne že se hned požene na nákupy. A pro lidi co píší ze je to omezení, tak si myslím ze omezení by zažili když by jim zaměstnavatel řekl, že o víkendech nebo o svátcích musí do práce místo nějakého dne v týdnu.

panda82 ( 29. října 2016 16:19 )

no ještě v létě za světla jen do deseti si můžete zapískat a potom hajat, no ale co by jinak měli ti debilové poslaneční za výkon práce

panda82 ( 29. října 2016 16:16 )

A ČOI nemusí mít zavřeno, jen se pase po pokutách, a v Polsku měli tržby,, byli na to připraveni

Zobrazit celou diskusi