Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové trendy na hřbitovech: Letí barevné urny, nejžádanější je fialová!

Autor: Helena Lacinová - 
1. listopadu 2016
17:57

Projde-li se člověk v tomto dušičkovém čase hřbitovem, začíná mít dojem, že tato místa už nejsou tak zasmušilá a pochmurná. Mohou za to modernější náhrobky, úprava hřbitovů se také velice zlepšila, nápaditější je i výzdoba hrobů. A ani urny už nejsou poslední dobou jen černé…

Ano, je to tak, urny jsou i barevné, a mnohé dokonce z plastu. Pozůstalým prostě už nevoní, že urny, které si mnozí nechávají doma, jsou jen klasické, černé. Chtějí je mít ve veselejších barvách, zájem je nově o pastelové.

„Nejčastěji se prodává fialová, pak jde hodně na odbyt světle modrá,“ řekl Blesku René Janda (42), majitel Kamenictví Most, který v prodejně prodává hřbitovní věci jako doplňkové. Poznamenal, že barevné urny z tvrzeného plastu vzali s manželkou na zkoušku. A byli překvapeni, jaký byl o ně zájem.

Muž s dvacetiletou praxí míní, že na vkusu a smýšlení zákazníků zapracoval čas. „Lidé nyní vnímají smrt jinak. Svým zemřelým chtějí dopřát i po jejich odchodu například jejich oblíbenou barvu,“ dodal s tím, že movití zákazníci chtějí urny i z drahých kovů.

A jaké jsou trendy v kamenictví? „Na pomníky zákazníci nejčastěji volí žulu. Dá se z ní vyrobit, co si zákazník přeje. Většinou však chtějí klasiku,“ dodal kameník. „Zákazník přišel s požadavkem, že chce pomník tátovi a ze stejné žuly k sobě domů kuchyňskou desku,“ zavzpomínal Janda na úsměvnou historku.

Známé osobnosti, které mají doma urnu

Ivetu chce mít na očích

Vdovec Josef Rychtář (58) se rozhodl mít urnu své zesnulé polovičky Ivety Bartošové (†48) doma. Zpěvačku, která skočila před dvěma lety 29. dubna pod vlak v Uhříněvsi, chce mít totiž stále na očích a ve vzpomínkách. „Chci mít Ivetku pořád nablízku,“ tvrdí Rychtář.

Manžela má v knihovničce

Ani dvacet let po smrti nemá herec Miloš Kopecký (†73) hrob. Vdova Jana Kopecká (72) si vzpomínku na lásku schovává doma. Jeho urnu má vystavenou v knihovničce. Když Miloš Kopecký umíral, prosil svou ženu, aby mu hrob nepořizovala.

Urnu hýčká jako poklad

Snoubenec zesnulé Heleny Růžičkové (†67) Václav Glazar (64) má také ostatky herečky u sebe. Urnu hýčká jako nejcennější poklad na světě. Helena Růžičková zemřela na rakovinu, a když umírala, snoubenec Václav jí slíbil, že ji rozptýlí do moře.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi