Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrholení a pošmourno: Začaly podzimní prázdniny, sluníčka se školáci nedočkají

Autor: ČTK, všm - 
26. října 2016
08:58

Na základních a středních školách ve středu začínají dvoudenní podzimní prázdniny. Včetně státního svátku, který se oslavuje v pátek, mají tak všechny děti i s víkendem pětidenní volno. Na některých školách se neučí od začátku týdne, protože jejich vedení vyhlásilo ředitelské volno. To se využívá například k dalšímu vzdělávání učitelů.

Na mnoha místech se o podzimních prázdninách konají akce pro děti i dospělé. Například na zámku Loučeň se návštěvníci mohou těšit na speciální prohlídky s Bílou paní, šaškem, komornou nebo císařem. Na hradě a zámku Staré Hrady je připraveno Dračí království, děti poznají na padesát druhů draků a dráčků. Týden duchů se koná v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Mimo jiné mají speciální program připravený i v liberecké iQLandii nebo v Planetáriu Praha.

Během podzimních prázdnin vyráží Češi také za teplem. O cesty k moři je letos podle cestovních kanceláří větší zájem než loni, nejžádanějšími destinacemi jsou Egypt a Spojené arabské emiráty. Populární jsou na podzim stále také wellness pobyty v Česku či v termálních lázních na Slovensku a v Maďarsku.

Ti, kteří se rozhodnou trávit volno v tuzemsku, musí počítat s tím, že počasí nebude příliš příjemné. Nad naše území se od západu rozšířil hřeben vyššího tlaku vzduchu. Po jeho severní straně k nám přechodně proudí chladnější vzduch od severozápadu, jak uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Ve středu tak bude zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty se došplhají na 9 až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C.

V noci na čtvrtek bude pokračovat oblačnost, přechodně místy až polojasno. Očekává se ojediněle mrholení. Nejnižší teploty 7 až 3 °C, při malé oblačnosti až 1 °C. Ve čtvrtek se opět sluníčko neukáže, má být primárně zataženo. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po celý den. Očekává se ojediněle mrholení nebo slabý déšť, zejména na severu území. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C. 

Zobrazit celou diskusi