Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi šetří nejvíc v Evropě. Chodí do lesa, sbírají houby a málo svítí

Autor: tmp - 
25. října 2016
05:15

Češi sice šetří méně než loni, stále ale patří mezi ty nejšetřivější národy v Evropě. Ukazují to nová data statistického úřadu Eurostatu. Podle Evropské komise se pak v českých domácnostech spotřebuje vůbec nejméně elektřiny v Evropě. Podle expertů to potvrzuje konzervativní přístup české populace k financím.

Míra úspor domácností v České republice klesla v prvním čtvrtletí roku 2016 na 9,39 %, což je ve srovnání s posledním kvartálem roku 2015 o necelé čtyři procentní body méně. Češi se i přesto stále drží na první příčce v celkové spotřebě energie. Podle nejnovější zprávy Evropské komise o vývoji ve spotřebě a úsporách energií mezi roky 2000 až 2014 spotřebuje průměrná česká domácnost ročně bez započítání vytápění, klimatizace a ohřevu vody 1398 kilowatthodin elektřiny, což je nejméně ze všech států Evropské unie.

Podle expertů existuje hned několik vysvětlení, proč se český národ chová šetrně. Jedním z nich je například konzervativní postoj české populace k finančním záležitostem, který se projevuje vyšší mírou úspor domácností. „Češi ušetří asi 12 % ze svých ročních disponibilních příjmů, což je procentuálně víc než v zemích na východ od nás, ale méně než kupříkladu obyvatelé Francie, Německa či Belgie,“ řekl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Solidní míra úspor domácností je jedním z projevů konzervativního přístupu k financím. Dalšími projevy jsou kupříkladu opatrnost při zadlužování a nechuť k riziku při zhodnocování úspor,“ doplnil.

Úsporná opatření i cesta do lesa

Dalším důvodem může být fakt, že Češi více investují do úsporných opatření. Kromě toho, že v posledních letech nakupují energeticky úsporné spotřebiče, stále častěji se v rámci rekonstrukcí zaměřují na výměnu oken, dveří či garážových vrat.

„Lidé si uvědomují, že nejvíce energie se spotřebuje na vytápění, proto investují do úsporných prvků, které výrazně snižují úniky tepla a tím i náklady. Mezi ně patří i kvalitní zateplená garážová vrata nebo vhodná stínicí technika,“ řekl Lubomír Valenta ze společnosti, která se zabývá výrobou stínicí techniky.

Češi nešetří ale jenom na energiích. Loni nasbírali 40 tun lesních plodů v hodnotě 6 milionů korun. Každý rok je navíc toto číslo vyšší a vyšší. Nejraději Češi sbírají houby, v posledních letech se ale výrazně zvýšil sběr borůvek, malin nebo ostružin. Zároveň se sběrem lesních plodů se i zvyšuje jejich cena v obchodech. Není divu, že tak Češi raději než do supermarketu vyrazí do lesa.



Bocian ( 25. října 2016 11:34 )

Pokud se rozkradou lesy (pardon - "zprivatizují"), tak už nezbude plebejci nic jiného než kupovat v supermarketu ty předražené sračky. Protože do toho svého lesa tě kapitalista nepustí ani na suchý klestí. A kapitalista si klidně přivlastní i obecní cestu, která vede kolem jeho pozemku.

Bocian ( 25. října 2016 10:56 )

Kdo má statisíce chce miliony, kdo má miliony, chce miliardy a kdo má miliardy nejradši by okupoval celej svět. Jinými slovy nenasytnost a nenažranost člověka nezná mezí a na to asi i lidská rasa dojede.

sores ( 25. října 2016 10:26 )

 Je to jen důkaz velmi nízké životní úrovně u nás!!! Malinké platy 13 tis. a 70% důchodů je podprůměrných jen do 10 tisíc. A jak se s tím málem dá asi tak vyžít????Němci i rakušáci berou platy i důchody 4x větší, tak to se pak jinak žije. Teď dostanou důchodci 200,-Kč navíc ale o 500,.Kč bude opět zdražení. Tak ať si to bohatá vláda strčí někam.

ivoadler ( 25. října 2016 10:12 )

Do našich lesů jezdí houbařit Němci a Rakušáci, kteří doma nemohou. Oni se k nám jezdí i nažrat a nakupovat, protože je tu, kvalita sem, kvalita tam, i levněji. A hlavně nás němečtí vlastníci okrádají na daních a tak, i když naši pracovníci pracují stejně intenzivně, ne-li intenzivněji než v Německu, máme se hůř. To je potom těžké nešetřit.

mnpv ( 25. října 2016 09:44 )

O tom to není, sociálně slabí většinou nešetří vůbec. Kdo má, chce mít víc a používá mozek.

Zobrazit celou diskusi