Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové chtějí hackera, kterého v Praze chytili Češi a FBI. Muž zkolaboval

Ruského hackera v Praze zadržela česká policie ve spolupráci s FBI. (Ilustrační foto)
Ruského hackera v Praze zadržela česká policie ve spolupráci s FBI. (Ilustrační foto)  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK, Mii - 
19. října 2016
14:50

Ruské velvyslanectví v Praze naléhá, aby ruský občan, který byl zadržen v Česku na žádost Spojených států, byl vydán Rusku. Uvedla to ve středu agentura TASS s odvoláním na mluvčího zastupitelského úřadu. Dopadení údajného ruského hackera v Praze se stalo jednou z hlavních zpráv v ruských médiích.

„Velvyslanectví bylo oficiálně vyrozuměno o zadržení ruského občana v Česku. Ve vyrozumění se uvádí, že zadržení se uskutečnilo na žádost soudu jednoho ze států USA. Velvyslanectví podniká veškeré kroky na obranu zájmů ruského občana. Spolupracujeme s jeho advokátem,“ řekl mluvčí velvyslanectví Alexej Kolmakov.

„Ruská strana odmítá uskutečňovanou praxi exteritoriální jurisdikce, vnucovanou Spojenými státy celému světu. Trváme na předání zadrženého ruského občana Rusku,“ zdůraznil diplomat.

Policejní prezidium v úterý informovalo, že čeští policisté zadrželi ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) mezinárodně hledaného ruského hackera, který údajně napadal cíle v USA. Po zadržení muž zkolaboval a musel být hospitalizován. Nyní je ve vazbě a jeho vydání do USA se bude rozhodovat. 

Muž byl v Česku se svou přítelkyní. Policisté ho dopadli v jednom z pražských hotelů. „Díky rychlému toku informací byl hacker zadržen již 12 hodin po přijetí první operativní informace,“ uvedl mluvčí prezidia David Schön.

Moskva vždy ostře protestuje proti zadržení a vydání svých občanů americké justici. V minulosti například řešila případy obchodníka se zbraněmi Viktora Buta či pilota Konstantika Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku, když padl do léčky zosnované americkými agenty. V USA si má podle rozsudku z roku 2012 odsedět 25 let.

rumrum ( 20. října 2016 23:35 )

No všichni jsme zvedavi, ukáže se kam nás vedou

maryfox ( 19. října 2016 15:25 )

 Pro tuto situaci má Česko osvědčený scénář.Ruský hacker si najme správného advokáta, ten zorganizuje s několika dobrodruhy cestu do Ruska za rodinou pro peníze, tam se na půl roku schovají, vláda pak zaplatí "únoscům" několik milionů a darebu pošle do Ruska. Američani utřou zase nos.

Zobrazit celou diskusi