Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alergikům neuleví ani podzim. Útočí na ně plísně, prach a roztoči

  • Autor: ula - 
    20. 9. 2016
    05:16

    Léto střídá podzim a alergici doufají, že jejich trápení pro letošek končí. Někomu se možná opravdu uleví. Jenže se objevují další alergeny, které nás mohou dráždit. Co útočí na podzim nejvíc?

    Kýchání, ucpaný nos, slzení očí. S těmito typickými příznaky alergie si většinou spojujeme jaro a léto, kdy kvete celá příroda. Na podzim by alergici měli mít větší klid, ale neplatí to tak docela. Podzimní alergie jsou totiž stále častější. Potíže způsobují především plísně, prach a roztoč

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/206206/podzimni-alergeny-utoci-jak-se-pred-nimi-branit.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
  • 1.Roztoči

    V podzimních měsících poletuje v ovzduší řada alergenů z pylu plevelů, ale daří se také plísním a roztočům.

     

    Roztočů se nikdy nezbavíte, jsou totiž běžnou součástí vaší domácnosti. Živí se šupinkami lidské kůže, nejčastěji se zabydlují v kobercích a lůžkovinách. Na podzim jsou alergické reakce na roztoče výraznější, protože začíná topná sezona, v bytě je větší teplo a sucho, nedostatečně se větrá a roztoči se rychle množí.

     

    Pokud chcete řádění roztočů zmírnit, často větrejte a udržujte v bytě teplotu okolo 20 stupňů. Měli byste také často měnit ložní prádlo. Kdo nerad uklízí peřiny, jistě přivítá radu, že je lepší ráno peřiny nezastýlat, ale nechat je volně, a pokud to jde, dát je vyvětrat. Pokud máte v bytě alergika, je lepší se zbavit koberců a těžkých závěsů. Zauvažujte nad koupí čističky vzduchu.

    V posteli je nejvíc roztočů. V posteli je nejvíc roztočů. | profimedia.cz

  • 2.Plísně

    Na podzim je vlhko a plísním se daří. Venkovní plísně jsou například v kupkách vlhkého listí a mohou způsobit alergickou rýmu nebo i astmatické potíže. Vnitřní plísně jsou většinou ve starých domech a chalupách, tvoří se také v kuchyních a koupelnách. Máte-li doma alergika, strhněte tapety, za nimi se totiž plísním daří.

     

    Proti vnitřním plísním pomáhají různé přípravky, odvlhčovač vzduchu a také častá kontrola potravin. Jakmile objevíte na potravině plíseň, okamžitě ji vyhoďte.

    Plíseň Plíseň | Profimedia.cz


  • 3.Horší kvalita ovzduší

    Na podzim se zhoršuje kvalita ovzduší. Někde lidé topí vším možným, ve městech je smog. Všude je prach a jiné škodlivé látky, které přispívají ke vzniku nebo zhoršení alergie.



    Můžete se odstěhovat mimo civilizaci, případně chodit častěji na zdravější vzduch – tedy do lesů a hor. Pokud se vám špatně dýchá a máte ucpaný nos, pomůže roztok mořské vody z lékárny.

    Smog Smog | Blesk - Petr Novotný

  • 4.Pyl

    I na podzim je ve vzduchu pyl, pyl plevelů. Alergie na něj bývá nejčastější. Pyl poletuje všude, jen tak se mu nevyhnete. Alergie na něj se projeví kýcháním, slzením a svěděním očí a samozřejmě rýmou. Zkuste speciální sítě do oken proti pylu nebo záclony.

    Pyl Pyl | profimedia.cz

  • 5.Jak na alergii

    Pokud kýcháte, pálí vás oči a kapky nepomáhají, zkuste si zajít na alergologii. Lékař vás pošle na testy a odhalí, co vám alergii způsobuje. Nespoléhejte na volně prodejné léky proti alergii, pokud vás trápí dlouho, je lepší si nechat léky předepsat. Nezapomínejte také posilovat imunitu, dbejte na stravu plnou vitamínů.

    Podzimní alergie odstartovaly svůj útok. Zkuste se bránit. Podzimní alergie odstartovaly svůj útok. Zkuste se bránit. | Shutterstock

    Kýchání, ucpaný nos, slzení očí. S těmito typickými příznaky alergie si většinou spojujeme jaro a léto, kdy kvete celá příroda. Na podzim by alergici měli mít větší klid, ale neplatí to tak docela. Podzimní alergie jsou totiž stále častější. Potíže způsobují především plísně, prach a roztoči.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/206206/podzimni-alergeny-utoci-jak-se-pred-nimi-branit.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Zobrazit celou diskusi