Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dukovany obsadí armáda: Jadernou elektrárnu budou hlídat vojáci až do pátku

Autor: bru/ČTK - 
19. září 2016
07:53

K dukovanské elektrárně se budou cvičně sjíždět vojáci, aby u přístupových cest vybudovali strážní stanoviště a kontrolní místa. Příslušníci pěší roty pak začnou elektrárnu střežit. Jde o úvodní část cvičení Safeguard Dukovany 2016, jehož úkolem je prověřit zajištění vnější ochrany jaderné elektrárny.

Do pátku se do akce kromě armády zapojí policie a pracovníci elektrárny. Vyplývá to ze společné tiskové zprávy armády, policie a elektrárny.

Cvičení vyvrcholí ve čtvrtek součinnostními ukázkami, kdy budou vojáci s policisty reagovat na různé varianty simulovaného napadení dukovanské elektrárny. Odrážet cvičně budou pozemní útok i útok vedený ze vzduchu.

Do cvičení se zapojí příslušníci 191. pěší roty aktivních záloh společně s vojáky jihlavského krajského velitelství. Zúčastní se také příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec a vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou.

Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Nyní jsou z jejích čtyř bloků dva plánovaně odstaveny.

Cvičení Safeguard se loni v podobném rozsahu konalo u Jaderné elektrárny Temelín. V Dukovanech se uskutečnilo před dvěma lety, tehdy se do něj zapojilo kolem 200 lidí.

Jak vypadá jaderná elektrárna z výšky? Podívejte se, jak ji vidí dron:

alenal ( 19. září 2016 21:32 )

Nároky na bezpečnost jaderných elektráren jsou vysoké, takováto cvičení určitě nejsou na škodu. Doufám, že se firma ČEZ brzy zaměří i na rozšíření dukovanské elektrárny. Jaderná energetika je pro nás velice důležitá i do budoucna a uvědomme si, že nový blok nebude hotový během několika týdnů, tak na co se čeká? Snad se dočkáme nového bloku včas, vsadila bych v něm na osvědčenou technologii VVER, se kterou umíme zacházet.

Zobrazit celou diskusi